Ha év eleje, akkor elbocsátások. Legalább is ez rajzolódik ki abból, hogy a tavalyi és az idei év is leépítési hullámmal kezdődött a technológiai szektorban. Több ezer dolgozó veszítette el állását csak az év első tíz napján.

Businesswoman,With,A,Brown,Cardboard,Box,And,Sending,A,Resignation
elbocsátások
A technológiai területen újabb kirúgási hullám kezdődött, az elbocsátások a nagy vállalatok dolgozóit is érintik.
Fotó: chayanuphol

Az Amazon több száz tartalomellőállítótól válik meg, többek közt a Prime Video és a Twich oldalaitól. A Google anyavállalata, az Alphabet, az asszisztensi üzletágától bocsát el ugyancsak több száz embert. A mobiljátékok alkalmazásának alapját nyújtó Unity Software pedig egyenesen a munkaerőállománya negyedét, 1800 dolgozót tesz utcára, és a videójáték-ipar is érzi a termékei iránti lassuló keresletet.

A technológiai szektor tehát még mindig nem tért vissza ahhoz a gyors növekedéshez, amely az elmúlt évtized nagy részében jellemezte. 

A magasabb kamatlábak miatt sok vállalat stratégiát váltott, és immár inkább a nyereség, mint a bevétel növelésére koncentrál.

A legtöbb cég központi célja a leépítésékkel a költségek racionalizálása átszervezések és a hatékonyság növelése útján.

A mesterséges intelligencia tényleg elveszi a munkát?

A kreativitást igénylő munkakörben dolgozókat különösen aggasztja a generatív mesterséges intelligencia, amely a munkájuk számos aspektusát kiválthatja. Az online egyéni nyelvtanulást segítő oldalt és mobilos applikációt üzemeltető Duolingo a külső szerződéses munkavállalói tizedének int búcsút, mivel helyettük inkább algoritmust alkalmaz.

 

Ennek ellenére az álláspiac stabilizálódat a tavalyi óriási leépítések után. A Layoffs.fyi, elbocsátásokat összegző oldal alapján a kirúgási hullám 2023 első negyedévében ért a csúcsra, és az év során 1186 technológiai vállalat összesen több mint 262 682 munkahelyet szüntetett meg. A weboldal szerint idén eddig 24 technológiai cég 3 331 dolgozó munkaviszonyát szüntette meg.

Mekkora lesz az elbocsátások hulláma?

Bert Bean, az Insight Global munkaerőközvetítő cég vezetője a Bloombergnek azonban úgy vélekedett, hogy az álláspiac az év második felében megnyugodhat, így akkora kirúgási hullámmal nem kell számolni, mint tavaly.

A leépítésekkel párhuzamosan a vállalatok óvatosak a munkaerőfelvétellel is, a kevesebb meghirdetett pozícióra a kiválasztási folyamat hosszabb időt vesz igénybe.

Ha nincs home office és négynapos munkahét, akkor jöhet a felmondás élőben a TikTokon

A mesterséges intelligencia, a home office és a négynapos munkahét kérdése egyaránt izgalomban tartotta mind a munkavállalókat, mind a munkáltatókat 2023-ban. Ráadásul az az álláspiaci hullámvasút, amelyen utazunk, 2024-ben is robog tovább.