A német Bosch márciustól bezárja a kelet-szlovákiai Eperjes (Presov) megyeszékhely melletti gyárát és elbocsátja valamennyi, mintegy 230 alkalmazottját. Ennél is durvább, hogy korábban egy akár 4 ezer főt alkalmazó hatalmas gyáregységet tervezett a térségbe telepíteni, azonban erről is letett. 

Fotó: Jens Schlueter / AFP

A cég azzal magyarázza döntését, hogy a vártnál gyorsabban esett vissza az elektromos kerékpárok iránti kereslet, ezért a biciklikbe szánt villanymotorokat a jövőben már csak a miskolci, mintegy 2500 főt foglalkoztató gyárában állítja elő. A német társaság lépése fájdalmasan érinti a legnagyobb munkanélküliséggel sújtott legszegényebb szlovák megyét, ahol eredetileg 37 millió eurós állami segítséggel egy évi 500 millió euró forgalmú telephelyet húzott volna fel.

A Bosch így is marad a szlovák piacon. 

Az ugyancsak kelet-szlovákiai Nagymihályban (Michalovce) 800 főt foglalkoztat, a Pozsony közeli Bernolákovóban szintén céget üzemeltett, illetve a fővárosban kereskedelmi kirendeltsége van. A német társaság összesen 1100 főt foglalkoztat Szlovákiában, ebből 170-en a fejlesztési részlegén dolgoznak. Éves forgalma eléri a 450 millió eurót. A globális hatósugarú technológiai cég világszerte 400 ezer embernek ad munkát, éves forgalma pedig mintegy 80 milliárd euró.