Az hatóságai vonakodnak támogatni az ITA Airways és a Lufthansa légitársaság összefonódását, Olaszország tíz hónapja küzd ez ellen – mondta szombaton Giancarlo Giorgetti gazdasági miniszter.

Lufthansa 
07 March 2024, Hesse, Frankfurt/Main: Lufthansa aircraft parked at Frankfurt Airport. With renewed warning strikes by several professional groups, the Verdi trade union is paralyzing important parts of German air traffic on Thursday and Friday. Photo: Lando Hass/dpa (Photo by Lando Hass / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A német légitársaság egy tőkeemelés keretében 325 millió euróért 41 százalékos részesedést tervez szerezni az állami tulajdonú olasz riválisban. Arra számít, hogy az ügylettel kapcsolatban kifogások érkezhetnek az Európai Bizottságtól, amelyben megfogalmazzák majd az aggályokat.

„Már mintegy tíz hónapja harcolunk az EU ellen, amely nem akarja és nem is engedi, hogy ezt az üzletet megkössük – mondta a miniszter egy római rendezvényen. – Európa csak arra képes, hogy olyan szabályok tömkelegét hozza létre, amelyek megfojtják a vállalkozói szellemet és ellehetetlenítik a szinergiák létrehozását” – tette hozzá.