A hónap végén áremelkedés várható a Spotifyon. A zenei streamingvilágot uraló vállalat éveken keresztül tartotta a havi 9,99 dolláros előfizetési árát, viszont tavaly júliusban 10,99 dollárra (itthon 1990 forintra) emelték. 

Close,Up,View,Of,Hand,With,Smartphone,And,Spotify,?logo
Close up view of hand with smartphone and Spotify  logo on display. Laptop on background. New technology, social media,  network, communication,  concept. Milan, Italy - October 2021
Fotó: Shutterstock

Az emelés első sorban az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Pakisztánban és két másik meg nem nevezett országban történne, az Egyesült Államokban pedig az év végén vezetnék be a drágább árazást – írja a The Verge.

A jelentések szerint 1-2 dollárral drágul a szolgáltatás.

A Spotify egyelőre nem erősítette meg a hírt, ezért az esetleges itthoni emelésről sem lehet még tudni semmit. 

Az emelés hátterében viszont nem a nyerészkedés állhat, hanem a hangoskönyvek iránti megnövekedett érdeklődés. A Spotify ugyanis a második legnagyobb platform a Audible után a hangoskönyvek piacán, az áremelés pedig lehetőséget ad arra, hogy más országokba is bevezethessék a szolgáltatást. Ennek apropóján a cég állítólag továbbra is tervezi a régóta pletykált „Supremium” tervének bevezetését, amely már a veszteségmentes (lossless) zenék streamelését tartalmazza majd.

A Spotifyon egyre népszerűbben a nemzetközi előadók. Az idei zenegazdasági jelentésben az áll, hogy a legalább tízezer dollárt kereső előadók több mint fele olyan országokból származik, ahol nem az angol az elsődleges nyelv. Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban egyre több fiatal hallgat az angoltól eltérő nyelvű zenét. A spanyol, a német, a portugál, a francia és a koreai nyelv vezeti a listát.