BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leépít, de közben fejleszt is a húsipari óriás

Egy vágóhidat bezár, miközben új munkahelyeket is teremt Dániában az Európa meghatározó húsipari vállalatának számító Danish Crown. A cég célja a hatékonyságnövelés és több, magasabb feldolgozottsági fokú termék előállítása.

A Danish Crown a leghatékonyabb vágóhidak közé fog tartozni Európában, és sokkal több finomított terméket értékesít majd az európai piacon – írja az Euromeatnews.com. A húsipari óriás tervei szerint a ringstedi vágóhídját bezárja, ugyanakkor beruháznak és új munkahelyeket nyitnak Horsensben, Herningben, Blansben és Vejenben. Dániában kevesebb sertést hizlalnak, ezzel a csoport dán vágóhidainak hatékonysága romlott. A szakportál szerint ezért döntött úgy a cég, hogy kevesebb létesítményre összpontosítja a termelést, és olyan termékekké dolgozza fel a levágott sertések húsát, mint a szalonna és a szalámi, ahelyett, hogy elsődlegesen nyersanyagszállítóként működne.  

DENMARK Danish Crown
A Danish Crown bővíti a termelést Horensben /  Fotó:  AFP

A ringstedi vágóhíd bezárásáról szóló döntéssel 

csaknem 1200 munkahely szűnik meg, míg a következő három évben hozzávetőleg negyedmilliárd korona szabadul fel egyéb befektetésekre, és várhatóan 300 új munkahelyet teremt Horsensben, Herning, Vejen és Blans Sonderborg közelében.

A feldolgozott termékek részarányának növelését célzó stratégiát 2021-ben vezették be a cégnél, egyben elvetették a több sertés levágásával történő termelés gondolatát. Ehelyett a dán sertéshús feldolgozottsági fokának növelésével bővülnek, és nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra.

Az első jelentős lépésként a Danish Crown mintegy egymilliárd dán koronát fektetett be az angliai Manchester melletti új, korszerű szalonnagyárba. Miután azonban 2021 óta jelentősen visszaesett a dániai vágásra küldött sertések száma, ezért az átalakítást még jobban fel kell gyorsítani, és a termelést hatékonyabbá kell tenni, hogy a tulajdonosok – a dán gazdák – sertéseiért versenyképes árat tudjanak fizetni. Az ambíció az, hogy a szövetkezeti tulajdonosok húsát vagy feldolgozott áruként értékesítsék, vagy pedig félkész termékként exportálják. 

A sertéshús globális kereskedelme jelentősen megváltozott az elmúlt években, így a továbbfeldolgozásra szánt sertéshús exportpiacát jelenleg  Spanyolország, az USA és Brazília uralja. Másrészt a feldolgozott termékekben is látunk potenciált, az európai piac nagy érdeklődést mutatott például a Danish Crown által gyártott bacon és pepperoni szalámi iránt

– közölte Jais Valeur, a Danish Crown vezérigazgatója. 

Asger Krogsgaard, a Danish Crown elnöke szerint az elmúlt húsz évben többször is fel-le csökkentették kapacitásaikat. Így egyszer alkalmazottak százait vették fel, másszor pedig elbocsátottak. „Az új alkalmazottak és a kihasználatlan kapacitások rendkívül drágák, milliókba kerülnek, ezért mindent meg kell tennünk, hogy stabilizáljuk a tulajdonosok sertésszállítását” –  mondta. Utalt arra is, hogy a Danish Crown a múlt héten bemutatott egy modellt, amely lehetővé teszi, hogy a sertéstermelők résztulajdonosokká váljanak.  

A jelenleg Ringstedben zajló gyártás jelentős része a jövőben a Danish Crown többi dániai telephelyén zajlik majd. 

A csoport a Sonderborg melletti Horsensben, Herningben, Vejenben és Blansben fektet be, így a Danish Crown arra számít, hogy lesz munka a ringstedi alkalmazottaknak, akik készek elhelyezkedni a négy helyszín valamelyikén.  

Bezárás esetén életbe lép az elbocsátott munkavállalókra vonatkozó szociális tervük, ami többek között azt jelenti, hogy mindenkit interjúra hívnak, hogy tisztázzák a Danish Crown valamelyik másik cégénél való elhelyezkedési lehetőségeit. Tanfolyamokra és képzésekre is különítettek el forrásokat, amelyek segíthetik az alkalmazottakat egy másik céghez való átlépésben.

Kétszázmilliárdos támogatás segít az import élelmiszerek elleni harcban

Hamarosan kétszázmilliárd forint értékben írnak ki feldolgozói fejlesztési pályázatokat, külön a kisebb és külön a nagyobb projektekre. A jelenlegi uniós ciklusban összesen 750 milliárd forint megy élelmiszeripari fejlesztések támogatására.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.