banán

Banánár-emelkedést hozott az új év

Az idei év első öt hetében az egy évvel ezelőttinél 28 százalékkal magasabb, kilónként 396 forintos átlagáron értékesítették a banánt.

Banánpazarló nemzetté váltak a britek

Naponta 1,4 millió darab ehető banánt dobnak szemétbe a britek, az elpazarolt déligyümölcs értéke ezzel évente eléri a 80 millió fontot.

Fúzióval jön létre az óriás banáncég

Az ír gyümölcsfeldolgozó Fyffes és amerikai riválisa, a Chiquita egyesülni fog, és ezzel létrejön a világ legnagyobb banánkereskedelmi vállalata. Az új cég a becslések szerint akár egymilliárd dolláros értéket is képviselhet – számolt be a BBC online verziója. A lépéstől logisztikai és egyéb költségek megtakarítását várják, de cél a földrajzi terjeszkedés is.

12 százalékkal csökkenhet a banán ára

Az Európai Unió döntésének köszönhetően véget érhet a világtörténelem leghosszabb ideje tartó kereskedelmi vitája. A latin-amerikai banánimportőrök a jövőben kedvezményes vámtarifa alá esnek, így versenyképesek maradnak a karibi és afrikai termelőkkel.

Búcsú a bizarr banánvámoktól

Ma várhatóan aláírják a 16 éve tartó "banánháborút" lezáró megállapodást az EU és a latin-amerikai országok, illetve az USA. Az alku eredményeként a latin-amerikai banán tonnánkénti 176 dolláros importvámját első lépésben 148-ra csökkenti az EU, majd 2016-ig 114 dollárra.
1
Világgazdaság Piactér