Kiskereskedelem

Ecuadori banán a magyarok kedvence

Átmentek a Nébih vizsgálatán a hazai boltokban kapható banánok. A szakemberek a penészvizsgálat mellett banánonként több mint 350 növényvédőszer-maradék esetleges jelenlétét is mérték.

Mind a biztonsági és minőségi szempontoknak, mind a nyomon követhetőségi és jelölési előírásoknak megfelelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által vizsgált 10 üzletlánc polcairól származó 1 „baby”, 3 bio és 10 hagyományos banán – közölte pénteken honlapján a Nébih.

Fotó: AFP

A közlemény szerint a szakemberek a banáncsúcson és a gyümölcs húsában egyaránt elvégezték a penészvizsgálatot, továbbá banánonként több mint 350 növényvédőszer-maradék esetleges jelenlétét is mérték. A banánok mindkét vizsgálati irány esetében megfeleltek az előírásoknak.

Hozzátették: a 3 bioként árusított gyümölcsnél nem volt kimutatható növényvédőszer-maradék. A többi 11 banán pedig ugyan tartalmazott szermaradékokat, de azok mennyisége minden esetben a megengedett határértéken belül volt.

Mindezek mellett mérték a gyümölcsök kalcium, kálium és összes cukor tartalmát is. A banánok kálium tartalma magasnak bizonyult, átlagosan kilogrammonként 3450 milligrammot tartalmaztak. A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tájékoztatása szerint a magyar ajánlás napi értéke 3500 milligramm – tették hozzá.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán a 14 gyümölcs közül

  • az első helyen az Excelban banán végzett,
  • másodikként zárt a Natur aktiv bio banán,
  • míg a harmadik helyre a az SCB Prémium banán került.
  • Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
    Kapcsolódó cikkek