bankbetét

Alig nyitottak tartós befektetési számlát

TBSZ és NYESZ helyett bankbetétben parkoltatják a pénzüket a kisbefektetők a vérzivataros időkben. Az értékpapír-állományok növekedése lelassult, a bankbetéteké rekordon áll.

Tízmilliónál is több megtakarítása van egy átlagos magyar háztartásnak

Egyre több pénzük van a magyar háztartásoknak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint tavaly a harmadik negyedév végére 43 ezermilliárd forintnál is több pénzügyi vagyont halmozott fel a lakosság, ami háztartásonként 10 milliónál is többet jelent. Az első kilenc hónapban összesen 867 milliárd forintot tettek félre a háztartások, emellett több mint 940 milliárd forintnyi hozamot vagy kamatot is bezsebeltek

Megtakarításnak már nem jó a bankbetét

A jegybanki kamatcsökkentések nyomán történelmi mélypontjára, 0,9 százalékra esett a lekötött forintbetétek átlagkamata. A nagy kamatcsökkentés végére megváltozott a betétek funkciója.

Tízmilliárd forint pihen gazdátlan betétkönyvekben

Csaknem tízmilliárd forint pihen olyan betétkönyvekben, melyeknek gazdáját a bankok sem ismerik. Az elhunytak után maradt titkos pénzekhez a hozzátartozók jelenleg igen bajosan juthatnak hozzá, mivel ha a jegyzők nem a megfelelő pénzintézetet keresik meg, az örökség végképp elveszhet – írja csütörtöki számában a Népszabadság.

Elfordult a lakosság a betétektől

Mindössze 173 milliárd forinttal volt már csak több pénze bankbetétben a lakosságnak március végén, mint értékpapírokban. Azóta ez a különbség is eltűnhetett, a befektetési alapok és az állampapír ugyanis továbbra is vonzó befektetésnek számít

Az alacsony kamatok miatt nem túl népszerűek a betétek - Mibe fektetnénk?

Az átlagosnál képzettebb és a csökkenő betéti kamatszint miatt a betétektől éppen elpártoló megtakarítók elsődleges célpontjának számító befektetési jegyek után rögtön a részvények következnek, derült ki a KBC Equitas mintegy 1300 fő megkérdezésével az eco.hu pénzügyi-gazdasági portál olvasói között végzett online felméréséből. A pénzügyek iránt aktívan érdeklődők 80 százalékos arányban nyitottak voltak a külföldi értékpapírok iránt is.

Kutatás: Alulinformáltság miatt jelentős hozamtól esnek el a megtakarítók

A relatív többség (46 százalék) tisztában van vele, hogy a befektetési alapokkal magasabb hozamot is elérhetne, mégis a legtöbben betétben, illetve folyószámlán helyeznék el új megtakarításukat – derül ki a Budapest Alapkezelő kutatásából. A válaszadók mindenekelőtt megtakarításuk biztonságára törekednek. A megkérdezettek több mint fele nincs tisztában azzal, hogy bizonyos befektetési alapok tőke- vagy akár hozamvédelmet is kínálnak. Így alulinformáltságuk miatt kevesen helyezik el befektetési alapban pénzüket, ezért sokan lemondanak a magasabb hozam lehetőségéről.

Így kaphatunk magas banki kamatot

A sima banki lekötésekénél jóval magasabb kamatot lehet kapni a megtakarítási betétek után – derül ki a Bankmonitor.hu friss piaci körképéből, amely a 13 országos lefedettségű bank által kínált megtakarítási betéteket vette górcső alá. Egy éves időtávon jelenleg 5,07 százalék a legmagasabb bankbetéti kamat, míg megtakarítási betétben 6,26 százalék is elérhető bizonyos feltételek teljesülése esetén.
Világgazdaság Piactér