Ingatlan

Szerényen teljesítenek a nagy alapok

A legnagyobb ingatlanalapokba még mindig ömlik a pénz, de a gyorsuló infláció mellett a konstrukciók egyre nehezebben érnek el reálhozamot.

Az ingatlanalapok népszerűsége az idén is töretlen, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének adatai szerint április végéig csaknem 105 milliárd forintnyi friss pénz áramlott a konstrukciókba. A negyedik hónap végén 1180 milliárd forintos vagyonukkal az ingatlanalapok számítottak a legnagyobb alapkategóriának, lekörözték a kötvényalapokat és az abszolút hozamú konstrukciókat is. Kérdés viszont, mennyire tudják megőrizni a megtakarítások értékét a jövőben ezek a befektetések. Májusban ugyanis megugrott az az elemzők várakozásainál is hajszálnyival nagyobb mértékben, 2,8 százalékkal emelkedtek az árak éves viszonylatban. A szakértők ráadásul nem tartják kizártnak, hogy a pénzromlás üteme a nyáron eléri a 3 százalékot.

Ilyen hozamot viszont az elmúlt egy évben a három nagy lakossági kedvencnek számító ingatlanalap közül csak az OTP Ingatlan ért el. Ennek

a közel 270 milliárd forintos vagyont kezelő alapnak az egyéves hozama 3,59 százalékos lett, míg év elejétől 1,38 százalékot szedett fel.

Ám a legnagyobb hazai ingatlanalap – amely az összes befektetésialap-kategóriában is a legnagyobb –, a több mint 430 milliárd forintos vagyont kezelő Erste Ingatlan az elmúlt tizenkét hónapban mindössze 2,2 százalékos hozamot ért el, az év eleje óta pedig alig 1 százalékot emelkedett befektetési jegyeinek az árfolyama. Még gyengébben megy a Diófa Alapkezelő MPT ingatlanalapjának.

A konstrukció lakossági forintos sorozatában csaknem 180 milliárd forint van, ezekben az elmúlt egy év során 2,15 százalékos hozam keletkezett, január óta pedig 0,69 százalékos lett a teljesítménye.

Fotó: Reviczky Zsolt, Világgazdaság

A viszonylag szerény teljesítmény aligha meglepő. A hatalmasra duzzadt konstrukciókban ugyanis jellemzően alacsony a hozamot termelő ingatlanok aránya. Az OTP-nél a legfrissebb áprilisi portfóliójelentés szerint ez az arány már a 48 százalékot sem érte el, az Ersténél még alacsonyabb, 43,5 százalékos volt a ráta, míg az MPT alapjából 43 százalékot tesznek ki a közvetlen és további 9 százalékot a közvetett ingatlanbefektetések. A maradék részét főleg készpénzben, bankbetétben és állampapírokban tartják az alapok. A bankbetétek kamata 0 százalék körül van, az állampapírokon pedig az emelkedő hozamkörnyezetben leginkább csak veszteséget lehet elkönyvelni.

A viszonylag szerény teljesítmény aligha meglepő. A hatalmasra duzzadt konstrukciókban ugyanis jellemzően alacsony a hozamot termelő ingatlanok aránya.

Az OTP-nél a legfrissebb áprilisi portfóliójelentés szerint ez az arány már a 48 százalékot sem érte el, az Ersténél még alacsonyabb, 43,5 százalékos volt a ráta, míg az MPT alapjából 43 százalékot tesznek ki a közvetlen és további 9 százalékot a közvetett ingatlanbefektetések. A vagyon maradék részét főleg készpénzben, bankbetétben és állampapírokban tartják az alapok. A bankbetétek kamata 0 százalék körül van, az állampapírokon pedig az emelkedő hozamkörnyezetben leginkább csak veszteséget lehet elkönyvelni.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége bankbetét ingatlanalap
Kapcsolódó cikkek