Hogyan hat az alapkamat emelése a Gránit Bankra és a bankszektorra? 

Az alapkamat emelésének indokát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) világosan kommunikálta: az meghaladta a célsávot, és a jegybankról szóló törvény az árstabilitás biztosítását határozza meg az MNB első számú feladataként. A bankszektor szerintem már korábban beárazta a kamatemelést. A pénzpiac legfontosabb indikátora az utóbbi időszakban nem az alapkamat volt, hanem az egyhetes betét kamata, amelyhez képest nem 30 bázisponttal, hanem csak 15 bázisponttal emelkedett az irányadó ráta. Egy évvel ezelőtt 0,9 százalék volt az alapkamat, amelyet a jegybank a járvány által okozott negatív gazdasági hatások ellentételezésére csökkentett. Az MNB nyilatkozatai egyértelműek: havonta értékeli az eseményeket, és elképzelhető, hogy a következő időszakban folyamatos kamatemelés lesz. A bankrendszerben számottevő a fix kamatozású hitelek aránya, amelyeket a kamatperiódus vagy a futamidő végéig nem érint a kamatemelés. A jelzálog- és a kkv-hitelek nagy része ilyen, ezek a kölcsönök rögzített törlesztőrészletűek. Az MNB elemzése szerint 2020-ban a kkv-hitelállomány több mint felét a – végig rögzített kamatokat biztosító – Növekedési hitelprogramban (NHP) folyósították. A változó kamatozású, illetve az új kölcsönök törlesztőrészletei nőhetnek, azonban a lakossági bérek emelkedése és a bruttó hazai termék (GDP) növekedése kompenzálhatja a törlesztőrészletek emelkedését, ezért nem csökken érdemben az igénylők hiteléhsége.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

 

Hogyan készülhetnek fel a bankok a kamatemelésre? 

A bankoknak komplex mutatóknak kell megfelelniük. A kamatemeléssel kapcsolatban az eszköz- és forrásoldali kamatmegfelelés biztonságos szintje a legfontosabb mutató. A következő időszakban minden hitelintézet arra fog törekedni, hogy összhangot teremtsen a forrás- és az eszközoldali kamatok között. 

 

Újra népszerűek lesznek a bankbetétek? 

Az attraktív kamatozású lakossági állampapírok bevezetésével ugrásszerűen nőtt az állampapír-állomány, ami makrogazdasági szempontból kedvező, hiszen az jelentős része hazai kézben van. Az állampapírok után fizetett kamat is a magyar lakosságnál jelentkezik, így a külföldi függés is mérsékeltebb. A bankbetétek kamatai egyéni banki, üzleti döntések eredményei. A Gránit Bank arra törekszik, hogy – mint eddig is – továbbra is növekedjen a számlával rendelkező ügyfeleinek aránya, és emelkedjen a betétállomány. 

 

Milyen gyors kamatemelési ciklus fékezheti a hitelkiáramlást? 

Jelenleg nem látszik, hogy érdemben fékezné a hitelkeresletet a kamatemelés. Azt gondolom, hogy az alapkamat 0,9 százalékra emelésének nincs számottevő hatása, ezzel az emeléssel gyakorlatilag a koronavírus-járvány előtt már stabilizálódott szintre emelték vissza az alapkamatot. A befogadott kérelmek összege növekszik, de folyamatosan elemezzük a trendeket. 

 

A következő egy évben lehet olyan magas a kamat, hogy az már fékezze a hitelezést? 

Korábban több elemzésben vizsgáltuk a kamatok hitelkiáramlásra gyakorolt hatását és azt, hogy adott jövedelemből mekkora törlesztőrészletet képes fizetni a lakosság. Amíg a kamat egy számjegyű, addig szerintünk nem lesz erős szűkítő hatása a magasabb kamatoknak, az államilag támogatott lakossági, vállalati konstrukciók széles palettája is a hiteldinamika megtartását erősíti.

Fotó: Kallus György / VG

 

Hogyan teljesített tavaly a Gránit Bank?

Több mint 44 százalékkal nőtt az adózás előtti eredménye, és meghaladta a kétmilliárd forintot, minden üzleti szegmensben gyorsabban növekedtünk a szektor átlagához képest. Az egyik legfontosabb mutató egy aránylag új hitelintézetnél a költséghatékonyság, amelyet a mérlegfőösszeg és a költségek hányadosával írhatunk le a legjobban. A Gránit Banknál ez 0,8 százalék, míg a magyarországi bankszektorban ennek a duplája. Ez azt jelenti, hogy hasonló méretű bankot a versenytársaink kétszer akkora költséggel tudnak üzemeltetni, mint mi. Költséghatékonyságunk elsősorban annak köszönhető, hogy digitális bankként online platformokon szolgáljuk ki az ügyfeleket. Ennek a fenntartása, működtetése sokkal költséghatékonyabb, még úgy is, hogy az innovációnak értelemszerűen vannak költségei. További növekedésünk szempontjából azért lényeges a költséghatékonyság, mert ennek köszönhető, hogy nő a bank profittermelő képessége. A tőkearányos megtérülés (ROE) 10 százalék felett volt 2020-ban, miközben a bankszektor átlagos mutatója 10 százalék alatti volt az MNB előzetes adatai szerint. 

 

Nemrég kapta meg az év menedzsere díjat. Minek köszönheti a kitüntetést? 

Első női bankvezérként vehettem át a díjat, ami nagyon megtisztelő volt számomra. Nem tudtam, hogy jelöltek, azt sem, hogy – mint utólag kiderült – titkos szavazással választott meg a Menedzserek Országos Szövetségének elnöksége. A díj egy csapatnak szól, a munkatársaimnak, a részvényeseknek, a bankhoz kötődő embereknek, az ő kitartó, következetes és bátor munkájukat dicséri. A díjban kifejeződik, hogy vannak olyan szakemberek Magyarországon, akik képesek voltak egy zöldmezős bankot felépíteni, és nemzetközi mércével mérve is jól működtetni.