kamatfelár

Nagy Márton: Nagyobb árversenyre van szükség a bankok között

A lakáshitelek kamatfelára Magyarországon kétszer akkora, mint a régióban, amit csökkenteni kell – mondta a Világgazdaságnak Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Nagyon fontos, hogy a lakáspiaci felívelés során egészséges legyen a hitelezés szerkezete.

Két ellensége van a hitelezésnek: a magas és az alacsony kamat

"A kormányzótanács elhatározta, hogy megbeszéléseket kezd más európai intézményekkel, műkődőképes piac előmozdítását kezdeményezendő a nem pénzügyi vállalatoknak adott hitelekkel fedezett értékpapírok számára" – közölte az Európai Központi Bank (EKB).

Kedvezőbben ítélik meg a magyar adósságot

Jelentősen javult a londoni piacon a magyar államadósság-törlesztés kockázati megítélése a kereskedési hét zárására, követve az euróövezeti perifériával kapcsolatos, érzékelhetően javuló hangulatot.

Államadósság-csökkentésre kellene fordítani a nyugdíjvagyont

Húszezer milliárd forint körül van a magyar államadósság most, 2700 milliárdnyi vagyon van a magánnyugdíj-pénztárakban. Akár tizedével is csökkenhet tehát az államadósság, attól függ, persze, hogyan mire használja a kormány a visszalépők pénzét. A 180 percben megszólaló szakértő szerint a nyugdíjkasszák pénzét az államadósság csökkentésre kell fordítani, az állam a pénzügyeit pedig átrendezni.

Kevesebb és drágább hitelt kaptunk - MNB felmérés

Ahogy a gazdasági válság előtti dinamikus hitelállomány-növekedés, úgy a válság utáni jelentős hitelállomány-visszaesés is viszonylag egységes jelenség volt a közép-kelet-európai régióban, 2008 októberétől egy-két hónapon belül szinte valamennyi országban megkezdődött a vállalati hitelállományok csökkenése - olvasható a Magyar Nemzeti Bank szakértőinek egyik tanulmányában, amely az MNB-szemle legutóbbi számában jelent meg.

Euró-válság? Milyen euró-válság?!

A hatalmas pénzügyi mentőcsomagok ellenére alig mozdulnak a kamatfelárak Európában. A piacok még nem találták meg az egyensúlyt, a kormányok Európa délnyugati peremén idegesen figyelik, hogy miként alakulnak a fejlemények. Adódik a kérdés, hogy mi is folyik valójában?

Erősek a gyengékért – Miért ne legyen közös európai kötvény?

A globális pénzügyi válság elmélyülésével egyre nagyobbra nyíltak a rések az Európai Monetáris Unió (EMU) tagállamai által kibocsátott kötvények hozamai között. Az ennek ellensúlyozására felvetett páneurópai kötvény gondolata rossz ötlet – írja Otmar Issing, a Frankfurti Egyetem professzora, az EKB alapításakor az intézmény igazgatóságának elnöke.

A következő napokban is ide-oda ugrál majd a forint árfolyama

A magyar fizetőeszköz mai árfolyamát az ideges befektetői hangulat rángatta 249 és 255 forintos sávban. Délelőtt 254,81-es értékig gyengült a hazai pénz az euróval szemben, majd délutánra 251-252-es sávba szorult be a kurzus. Németh Dávid az ING elemzője szerint a következő napokban is rendkívül volatilis marad a forint árfolyama, amelyet a negatív hírek jobban mozgásba hoznak mint a pozitívak.
1
Világgazdaság Piactér