Pénz- és tőkepiac

A következő napokban is ide-oda ugrál majd a forint árfolyama

A magyar fizetőeszköz mai árfolyamát az ideges befektetői hangulat rángatta 249 és 255 forintos sávban. Délelőtt 254,81-es értékig gyengült a hazai pénz az euróval szemben, majd délutánra 251-252-es sávba szorult be a kurzus. Németh Dávid az ING elemzője szerint a következő napokban is rendkívül volatilis marad a forint árfolyama, amelyet a negatív hírek jobban mozgásba hoznak mint a pozitívak.

 Az elemző szerint jellemzően 4, 5 forintos változás is beállhat a kurzusban 10 perc alatt. A forint mozgása követte a lengyel zlotyi árfolyamát, amely szintén hatalmasat zuhant délelőtt 3,43-as euró értékéről 3,50-ig. A cseh és a szlovák korona viszont jobban állta a sarat, úgy tűnik a befektetők a régiós devizákat is biztonságos és kockázatos kategóriákba sorolják.

A feltörekvő pénzek mozgását meghatározza a világ vezető jegybankjainak közös kamatcsökkentése, amelynek hatására dollár eszközeiktől szabadulnak a befektetők, és tipikusan japán jent vásárolnak (A dollár-jen árfolyama 100-as szint alá is benézett ma).

Németh Dávid szerint a globális kamatcsökkentés nem hat az MNB döntéseire, ugyanis a hektikus piaci hangulatban nem engedheti meg a magyar jegybank, hogy kövesse az EKB lépését. Vagyis nő a kamatfelár a magyar és az euró eszközök között.

forint Szlovák kamatfelár zlotyi korona dollár jen régiós deviza cseh ING euró elemző Németh Dávid
Kapcsolódó cikkek