kézbesítés

Újra emelkedik a csomagkézbesítés ára

A logisztikai szektorban folytatódott az első negyedévben a tavaly év végén elindult áremelési hullám, és várhatóan az év hátralévő részében is lesznek emelések.

Baj van vidéken az Erzsébet utalványok kézbesítésével

A járási kormányhivatalokon keresztül nem biztosítható a kormány által a nyugdíjasoknak juttatandó Erzsébet utalványok kézbesítése - jelentette ki a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Kézbesítési rendszerét fejleszti a Magyar Posta uniós forrásból

Megkezdődött a Magyar Posta Zrt. kézbesítési rendszerének fejlesztése, a Hibrid Kézbesítési és Konverziós Rendszer című projekt megvalósítása az Elektronikus Közigazgatás Operatív Programban (EKOP) 3,25 milliárd forint európai uniós támogatással - közölte a társaság kedden.

Orbán: Az év felénél legyen meg a jövő évi költségvetési keret

Akinek nincs egészségbiztosítása, az az év elejétől visszamenőleg köteles lesz egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni - egyebek mellett ezt tartalmazza az egyes adózási törvények módosításáról címet viselő törvénytervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

Facebookkal támad a Deutsche Post: már 80 ezer felhasználó

Az internet korszaka már nem kérdés, a hagyományos levélküldők üzletét is veszélyezteti. A Deutsche Post, mint a világ legnagyobb logisztikai vállalata úgy döntött, reagál a kihívásokra, s a világháló segítségével szerez új üzletet. A Social Memories nevű szolgáltatást eddig mintegy 80 ezren rendelték meg.

Radikális változások jöhetnek a kézbesítési folyamatokban

A törvényjavaslat szerint nemcsak a bírósági, hanem a többi hivatalos iratra is hatályos lesz az elektronikus kézbesítés, legkésőbb 2011 közepétől. A rendszer úgy működik, hogy a feladó és címzett közé - kézbesítőként - beékelődik az Állami Elektronikus Kézbesítési Szolgáltató. Ez - akár az elektronikus aláírások esetén - időbélyegzőt helyez az iratra, amelynek a tartalma ettől kezdve nem változtatható, így hiteles lesz. Ha magánszemély küld iratot bíróságnak, vagy hatóságnak, akkor az teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősül. A magánszemély az ügyfélkapun keresztül egy formanyomtatványt kitöltve kezdeményezheti egy hivatalos irat elektronikus kézbesítését. Ezzel az ügyfél vállalja azt, hogy az adott ügyet elektronikusan intézi a továbbiakban is. Az űrlapon fel kell tüntetni a küldő címét, erre azért van szükség, hogy ha később mégis papír alapúvá válna az eljárás, akkor a levelet ide küldi a hatóság. Az érkezett hivatalos iratot is az ügyfélkapun belépve veheti át az ügyfél. Egy klikkeléssel történik az átvétel, amellyel egy időben létrejön az elektronikus tértivevény, amit a rendszer visszaküld a feladónak, a címzettnek pedig engedélyezi a dokumentum megnyitását. A hivatalos iratot az ügyfél ekkortól a saját gépére is letöltheti. Az irat átvétele előtt a címzett megnézheti, hogy kitől kapott hivatalos levelet. A magánszemély, ha hivatalos iratot kap, akkor arról e-mailben értesíti a kézbesítési szolgáltató. Ha az ügyfél megadta a mobilszámát, és előre kérte, akkor sms-üzenetet is kaphat. Amennyiben az e-mailt nem nyitja meg, akkor 3 nap múlva újabb értesítő levelet kap. Az értesítésnek azonban nincs joghatása, a határidőket az irat kinyitásától kell számítani. Ha az ügyfél a tárhelyen nem veszi át az iratot, akkor az elhelyezést követő 6. munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni azt. Minden eljárásban egyszer lehet kérni az elektronikusról a papír alapú kézbesítésre - ügyintézésre - áttérést. Amennyiben az érintett hivatal ezt engedélyezi, akkor tovább már papír alapon intézik az ügyet, nem lehet visszatérni az elektronikus technikára. A közbeszerzéseknél az ajánlatkérők hivatali kapuval, az ajánlattevők pedig ügyfélkapuval rendelkeznek majd. Minden eljárásnak lesz egy titkos kulcsa, amely csak az eljárás lezárásáig használható. A beérkezett ajánlatokat is csak ezzel lehet felbontani. Ezért a szolgáltatásért az Állami Elektronikus Kézbesítési Szolgáltató díjat kérhet. Az új szabályok többsége a jövő év első napján lép hatályba. A törvényjavaslat módosítja a polgári perrendtartást, és kitér arra is, hogy a szakértők hogyan kommunikálnak elektronikusan a bírósággal és a hatóságokkal.

Helyesbít a Posta a vállalkozói kézbesítés ügyében

A Magyar Posta életében a vállalkozói kézbesítés több mint nyolc éves múltra tekint vissza - így kezdődik a Magyar Posta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye, amelyben a Magyar Hírlap mai cikkének, portálunk által is átvett állításait helyesbíti.
1
Világgazdaság Piactér