Korábban kezdi kézbesíteni a Magyar Posta a februári dupla nyugdíjellátást – közölte hétfőn a Magyar Posta.

nyugdij_16
Bejelentést tett a Magyar Posta a februári nyugdíjakról: korábban kezdi a kézbesítést. Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Emlékeztettek rá, hogy februárban a mellett érkezik a 13. havi nyugdíj is. Fontos tudni, hogy a két ellátás összege egyazon utalványon érkezik. Ezen a két tételt külön feltüntetve találják a címzettek. 

Mikor érkezik a 13. havi nyugdíj?

A dupla nyugdíjellátással járó, nagy összegű készpénzkifizetések miatt a megszokottnál két nappal korábban, 

február 12-én kezdi meg a posta a kézbesítést.

Ez már csak azért is lényeges információ, mert a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások megközelítőleg 40 százaléka még ma is készpénzben, postai kézbesítéssel történik. Ez összességében közel 850 ezer embert érint. 

Az állami egyetemes postai szolgáltató arra is felhívta a figyelmet, hogy a postai kézbesítés ütemezetten, a szokásos sorrendben valósul meg, és a hónap végéig tart. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ügyfelek felkeresése – a kifizetés korábbi kezdése miatt – korábban, de legkésőbb a nyugdíjkifizetési naptárban meghatározott napon történik meg.

Azokra, akik átutalással kapják a nyugdíjat, már más, konkrétabb időpont vonatkozik. „Ők ugyanis február 12-én kapják meg a február havi és a 13. havi nyugdíjat is” – zárta közleményét a Magyar Posta.

Ki kap 13. havi nyugdíjat?

Ahogy arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, februárban a 13. havi ellátással együtt összesen 1041 milliárd forintot fordít az állam a nyugdíjakra. A költségvetés a 13. havi nyugdíjak kifizetéséhez 520,5 milliárd forintot biztosít. Ennek köszönhetően a nyugdíjasok februárban 

átlagosan 460 ezer forintot kapnak kézhez.

A kormány 2010-ben azt az ígéretet tette, hogy megőrzi a nyugdíjak értékét. Ezt be is tartottuk, hiszen a nyugdíjak összegét 2010 óta közel több mint a kétszeresére emeltük” – fogalmazott Varga Mihály még január végén a közösségi oldalán.

Hozzátette, hogy a nyugdíjak vásárlóerejét 20 százalékkal javították. Tavaly 18,5 százalékkal emelték a nyugdíjakat, idén további 6 százalékkal. Fontos, hogy a tizenharmadik havi nyugdíjra az jogosult, aki a tárgyévet megelőző esztendő legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára társadalombiztosítási nyugellátásban részesült.

Mennyi lesz a 13. havi nyugdíj?

Az átlagos öregségi nyugdíj januártól meghaladhatja a 230 ezer forintot. Hangsúlyozni kell, hogy ez csak egy ökölszabály szerinti számítás, hiszen nem minden nyugdíj öregségi: a nyugdíjszerű ellátások körülbelül egynegyede nem az, hanem más jogcímen folyósítják. Éppen ezért érdemes a medián nyugdíjból kiindulni, amelynél többet és kevesebbet is körülbelül ugyanannyian kapnak. A medián nyugdíj most mintegy 192 ezer forint.

Tehát arra a kérdésre, hogy mennyi pénzt jelent a 13. havi nyugdíj, azt lehet elmondani, hogy az összeg jellemzően valahol 200 ezer forint környékén alakulhat.

Varga Mihály: nyugdíj-előtakarékossági célból is vásárolható állampapír

Ingyenes, gyors, biztonságos és adó-visszatérítés is jár a nyugdíj-előtakarékossági célból is vásárolható állampapírhoz.