Orbán Viktorhoz hasonlóan a miniszterelnök főtanácsadója, kiemelt társadalmi ügyekért felelős megbízottja, Nyitrai Zsolt is a közösségi médiában szólította meg a hazánkban élő több mint kétmillió nyugdíjast. A Szövetségben a nyugdíjasokkal! című videóbejegyzésében Nyitrai úgy fogalmazott, 

a kormány az idősügyet is családügynek tekinti, a nyugdíjasokat pedig szövetségesnek, hiszen egy teljes élet tapasztalata, szakmai tudása áll mögöttük

– majd hozzátette, a szépkorúak a háborús szankciók okozta nehéz helyzet ellenére nemcsak idén, hanem jövőre is kapnak pluszpénzt.

egészségpénztári és nyugdíjpénztári megtakarítások, Nagy Csaba Miniature people old couple walking with a cane nurse in the background. Concept of retirement pension healthcare strategy
Fotó: Shutterstock

Varga Mihály pénzügyminiszter szintén a Facebook-oldalán közölte: péntektől érkeznek a nyugdíjak a nyugdíjprémiummal és -kiegészítéssel együtt , összesen több mint 620 milliárd forint jut az arra jogosultaknak. Varga Nyitrai korábbi kijelentésével megegyezően már most felhívta a figyelmet arra, hogy januárban újabb várható, amelynek mértékéről decemberben dönt a kormány. 

Tízből kilencen nem bíznak abban, hogy elég lesz az állami nyugdíj

Egyre többen vannak, akik szerint az állami nyugdíjból nem fognak kielégítően megélni.

A pénzügyminiszter október elején arról posztolt, hogy 

az inflációs nyugdíj-kiegészítésre 217, a kifizetésére 23,5, a 13. havi nyugdíjra pedig 372, összesen tehát 612,5 milliárd forintot fordítanak, vagyis azóta ez az összeg – valószínűleg az egyre növekvő miatt – még legalább 7,5 milliárd forinttal emelkedett.

Fontos kiemelni azt is, hogy nemcsak az öregségi nyugellátásban, hanem egyebek között a rokkantsági és rehabilitációs, illetve árvaellátásban, továbbá az özvegyi nyugdíjban, a baleseti, valamint rokkantsági járadékban részesülők is számolhatnak extra bevétellel. 

Tízezer forint prémiumra azok számíthatnak, akiknek a havi ellátásuk összege eléri vagy meghaladja a 80 ezer forintot, míg az újabb 4,5 (a teljes évre vonatkozóan pedig immár 14) százalékos emelésre azok jogosultak, akik már tavaly is legalább egyetlen napig nyugdíjasok voltak. 

Aki bankszámlára kérte járandósága kifizetését, november 11-én a rendes havi ellátásával együtt, a kért utalásban kapja meg, aki viszont a postai kézbesítést választotta, az eddig megszokott naptári napon a postástól veheti át a neki járó összeget. 

A NyugdíjGuru alapítója, Farkas András a VG-nek úgy nyilatkozott, hosszú távon változásra van szükség, mert jelenleg a nyugdíjasokat rákényszerítik, hogy – néhány hónapig – kevesebb pénzből éljenek, mint amennyi a törvény szerint megilleti őket. Szerinte 

gyakoribb emelésre van szükség, nem szabadna ugyanazt az eljárást alkalmazni – hogy utólag korrigál a kormány – magas inflációs közegben, mint békeidőben.

Úgy véli, ehhez az algoritmust kellene átállítani a nyugdíjfolyósítónál, amellyel akár 20 százalékos inflációt is ki lehetne védeni, ha minden hónapban 1,7 százalékkal többet kapnának az arra jogosultak. A másik kiegészítő megoldás, hogy a következő, januári kötelező emelés mértékét ne alul-, hanem inkább felültervezzék a költségvetésben, ebben az esetben ugyanis az állam hitelezne a nyugdíjasoknak, és nem fordítva – erre lát esélyt. 

Nyugdíjasok száma az ellátás összege szerint
 

Farkas elmondta, az éves szinten 14 százalékos emelés ellenére nem véletlenül vannak „kibukva” a nyugdíjasszervezetek, mert a szépkorúak is megérzik az élelmiszerek, a és a gyógyszerek drágulását. A szakértő megismételte, a törvényt arra találták ki, amikor 3-4, nem pedig 20 százalék az infláció. A mediánja az emelés előtt 142 ezer forint volt, ennél egymillióan többet, egymillióan kevesebbet kapnak.  

A nyugdíjprémiumról továbbra sem változott Farkas András véleménye: azt vallja, hogy

annak a 80 ezer forintnál alacsonyabb összegű ellátásban részesülő 300-350 ezer rászorulónak, a legszegényebb réteghez tartozó nyugdíjasoknak kellene nagyobb összeget, akár 50–80 ezer forintot adni, akiknek ez a tél (is) élet-halál kérdése lesz.

A szakember ugyanakkor elismeri a kormány törekvéseit, miután 

idén összesen 976,5 milliárd forintot fizetett ki nyugdíjra.

Arra azonban már most figyelmeztet, hogy a karácsonyi ünnepek miatt a decemberi nyugdíj korábban, december első napjaiban érkezik majd, így a következőig nem egy, hanem másfél hónapot kell várni.