közgazdaságtan

Pszichológia mint a közgazdaságtan jövője

Nyilvánvalóvá vált, hogy gazdasági döntéseinket éppúgy befolyásolják érzelmeink, félelmeink, hitünk, mint az empirikus információk – véli Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója.

Magyar kutatóé lett a legrangosabb brit díj

Raccuja Gergely kapta az elismerést annak modellezéséért, hogy miként lehetne hatékonyabb díjfizetési rendszerrel javítani a brit közlekedési infrastruktúrát.

Harvardi professzor: Az új gazdasági környezet feszültséget teremt

A közgazdaságtan története két, egymással szemben álló eszmekör, a „liberalizmus” és a „merkantilizmus” harcát tükrözi. Napjaink meghatározó doktrínájának a hangsúlyt a magánvállalkozásra és a szabad piacokra helyező gazdasági liberalizmust tekintik. A valóságban azonban a merkantilizmus is él és virul, a liberalizmussal szembeni konfliktusa pedig várhatóan fontos erő lesz a globális gazdaság jövőjének alakításában.

A stabil házasság és a Nobel-díj

Képzeljünk el 100 férfit és 100 nőt, akik egytől egyig felállították a maguk preferencia-listáját a másik nem tagjairól, 1-től 100-ig pontozva őket úgy, hogy mindenki mind a 100 számot felhasználja saját rangsorának elkészítéséhez.

A Wall Street után a tantermeket is elfoglalni?

A múlt hónap elején a Harvard hallgatóinak egy csoportja tüntetően kivonult egy közgazdasági tárgyú bevezető kurzusról, amelyet kollégám, Greg Mankiw vezetett. A diákok panasza, hogy a közgazdaság-tudomány köntösébe burkolva konzervatív politikai ideológiát terjesztenek, amely segít az egyenlőtlenségek örökössé tételében.

"Aki bebukta a lakáshitelét, húzza meg a szíjat - ez kapitalizmus"

A kormány egyszerűen nem érti a problémák jellegét és súlyát, ha ugyanis értette volna, akkor 8 év alatt felkészülnek a kormányzásra – véli Bokros Lajos közgazdász, európai parlamenti képviselő a Privátbankárnak adott interjújában. Szerinte a kormány programja vasvillával összehányt düledező szénaboglya, ami a legelemibb szakmai követelményeknek sem felel meg. Szerinte a bedőlt devizahitelesek veszteségét nem lehet másra terhelni, aki hozott egy döntést, az húzza össze magát - ez a kapitalizmus.
Világgazdaság Piactér