közgazdaságtan

Sikeres vállalkozási minták a járvány után

A gyorsan változó körülmények között a sikeres vállalati működéshez nem elég a hibák kijavítására törekedni, a korábbi problémákat előidéző szemléletmódot, gondolkodási sablonokat is meg kell változtatni. Vélemény.

Több közgazdászra lenne szükségünk

Az egyenlőtlenségért és a gyors globalizációból adódó más problémákért a piac intézményét vádolni visszalépés lenne. Vélemény.

Pszichológia mint a közgazdaságtan jövője

Nyilvánvalóvá vált, hogy gazdasági döntéseinket éppúgy befolyásolják érzelmeink, félelmeink, hitünk, mint az empirikus információk – véli Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója.

Magyar kutatóé lett a legrangosabb brit díj

Raccuja Gergely kapta az elismerést annak modellezéséért, hogy miként lehetne hatékonyabb díjfizetési rendszerrel javítani a brit közlekedési infrastruktúrát.

Harvardi professzor: Az új gazdasági környezet feszültséget teremt

A közgazdaságtan története két, egymással szemben álló eszmekör, a „liberalizmus” és a „merkantilizmus” harcát tükrözi. Napjaink meghatározó doktrínájának a hangsúlyt a magánvállalkozásra és a szabad piacokra helyező gazdasági liberalizmust tekintik. A valóságban azonban a merkantilizmus is él és virul, a liberalizmussal szembeni konfliktusa pedig várhatóan fontos erő lesz a globális gazdaság jövőjének alakításában.
Világgazdaság Piactér