Életének 100. évében meghalt Robert Solow Nobel-díjas közgazdász, aki a növekedéselmélet területén szerzett elévülhetetlen érdemeket, míg a nevét viselő modell a mai napig része a makroökonómia tankönyveknek. Hatását jelzi, hogy négy tanítványa is – George Akerlof, Joseph Stiglitz, Peter Diamond, és William Nordhaus – elnyerte a közgazdasági Nobel-díjat.

Nobel Prize Economics Recipient Robert M. Solow
CAMBRIDGE, MA - DECEMBER 22: Robert M. Solow, Nobel Prize Winner in economics at MIT. (Photo by David L Ryan/The Boston Globe via Getty Images)
Fotó: Boston Globe

A Solow-modell bemutatja a megtakarítások és a beruházások szerepét a hosszútávú elérésében, de Solow fontos szerepet játszott abban is, hogy rávilágított a technológiai innováció kulcsszerepére a növekedésben. Karrierje jelentős részét a Massachusetts Institute of Technology (MIT) közgazdasági karán töltötte, ahol 1949 óta dolgozott. Az MIT-n többek között a szintén Nobel-díjas Paul Samuelson munkatársa is volt, míg 

Nobel-díjas tanítványai mellett többek között az ő és Franco Modigliani doktorandusza volt Mario Draghi, az Európai Központi Bank egykori elnöke is.

Haláláról először a The New York Times számolt be, amit fia, John is megerősített.