Mercosur

Elkerülhetők a tartós piaci zavarok

A Merco­sur-megállapodás érdemi hatással lesz a magyar élelmiszer-gazdaságra is, de a helyzet nem annyira ijesztő, mint elsőre látszik.

Elkerülhetők a tartós piaci zavarok

A Merco­sur-megállapodás – életbeléptetése esetén – érdemi hatással lesz a magyar élelmiszer-gazdaságra is, de a helyzet nem annyira ijesztő, mint elsőre látszik. A Dél-Amerikából érkező termékek jelentette konkurenciának fel kell erősítenie a versenyképesség növelésére irányuló törekvéseket – mondja Éder Tamás, az agrárkamara élelmiszeriparért felelős alelnöke.

A piacnyitással sokat veszíthetnek a termelők és a fogyasztók is

Súlyos hátrányokat lennének kénytelenek elviselni az európai agrártermelők az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő Mercosur között tervezett szabadkereskedelmi szerződés életbelépése következtében – állítja az uniós agrártermelési modell sérülését elfogadhatatlannak tartó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Támogatásokat kérnek a baromfisok

Jó befektetés a kormánynak a baromfiágazat, amelynek kiemelkedő az exportban és a vidéki munkahelyek megőrzésében betöltött szerepe – jelentette ki Zászlós Tibor, a NAK alelnöke.

A termelés esésétől tartanak

Nem jöhet létre az EU és a dél-amerikai Mercosur-országok szabadkereskedelmi megállapodása, amíg az újabb brazil húsbotrányt ki nem vizsgálják.
Világgazdaság Piactér