rezidens

Új ösztöndíjjal támogatják az orvosokat

A Flór Ferenc nevét viselő új ösztöndíjjal bővül a rezidenstámogatási program - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken az MTI-vel.

Nincsenek biztonságban a betegek

Már elméletileg sem garantálható a betegbiztonság Magyarországon, a gyakorlatban csak azért működik még az ellátórendszer, mert az orvosok és a nővérek is erejükön felül teljesítenek – állapította meg a Magyar Rezidens Szövetség.

Kezdenek bekeményíteni a magyar egészségügyben

Garantált minimálbért sürgetnek a szakorvosoknak jövőre a rezidensek. Az orvostechnikai cégek pedig átfogó kórházi adósságrendezést, különben ők is csak akkor vállalják a jövőben a kiszállítást, ha az intézmények előre fizetnek

A rezidensképzést is központosítják a tervek szerint

A rezidensképzést központilag szervezik meg, az ösztöndíjrendszert pedig minden szakorvos-hallgatóra kiterjesztik – ez is azok között az intézkedések között szerepel, amelyektől az egészségügyi államtitkárság az elvándorlás érdemi lassulását és a munkaerőhiány enyhülését várja.

Elég a szoftkorrupt rendszerből - interjú a Rezidens Szövetség elnökével

Vak, aki nem látja, mekkora a baj – mondja a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Dénes Tamás szerint mintha mesterségesen szegényítenék el az egészségügyet. Pedig ha nem tesznek több pénzt a rendszerbe, illetve rendes bérrendezésre, néhány év múlva tényleg nem lesz, aki ellássa a betegeket.

Évi 34 milliárd hálapénzre

Nagyjából 34 milliárd forintra tehető az az összeg, amit a teljes felnőtt magyar lakosság hálapénzre költött az elmúlt egy év során. A betegek a legtöbbet a kórházi orvosoknak fizetik, alkalmanként átlagosan 15 ezer forintot.

Háromszoros orvosbér ölné ki a hálapénzt

Egyelőre csak egy facebook-oldalon gyűjti a hálapénz ellenzőit, de könnyen lehet, hogy a témában hamarosan népszavazást kezdeményez a Magyar Rezidens Szövetség.

A hálapénz is elűzi Magyarországról az orvosokat

Nem csupán további jelentős béremelésre, de kiszámítható jövőképre és az egészségügy működőképességének megőrzésére is szükség van ahhoz, hogy megszűnjön Magyarországon a hálapénzrendszer – állítják a legjelentősebb egészségügyi szakmai szervezetek.

Kiderült, mi motiválja a leendő magyar orvosokat

Az olyan klasszikus értékek mellett, mint a gyógyítás és a segítségnyújtás iránti elhivatottság, a leendő orvosokat a tudományos karrier, a külföldi munka és a magas fizetés motiválja leginkább a pályaválasztásnál – derül ki a Semmelweis Egyetem szakértőinek a Semmelweis Figyelőben idézett kutatásából.
Világgazdaság Piactér