Cégvilág

Elérték céljukat a rezidensek

Megkezdték a rezidensek felmondóleveleinek megsemmisítését pénteken. A dokumentumok korábbi letétbe helyezésével az ágazatban dolgozók anyagi és munkakörülményeik javítását akarták elérni a Magyar Rezidens Szövetség kezdeményezésére.

A szervezet napokkal ezelőtt közölte, hogy az egészségügyi kormányzat által bejelentett béremelés miatt „nem aktiválják” a felmondóleveleket.
A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai épületében tartott pénteki eseményre – ugyanott, ahol tavaly májusban a felmondólevelek letétbe helyezéséről szóló akciót is bejelentették – Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ígéretéhez híven elhozta iratmegsemmisítőjét. Van ösztöndíjprogram, van népegészségügyi termékadó és van béremelés – emelte ki az államtitkár.


A Magyar Rezidens Szövetség tavaly kezdte tömegesen ügyvédi letétbe helyezni a felmondóleveleket, hogy így gyakoroljanak nyomást a kormányzatra. A bértárgyalások eredményeképp az érintettek egy összegben januárig visszamenőleg megkapják az emelést, az új alapbérről szóló jogszabály pedig a várakozások szerint nyárra elkészül majd.

Fenntartja a sztrájkkészültséget a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége – közölte ugyanakkor Selmeczi Kamill, a szervezet elnöke szombaton. A háziorvosok vállalkozók és munkaadók egyszerre, így jogi értelemben nem sztrájkolhatnak. Ettől függetlenül ha semmilyen haladást nem érnek el a kormányzattal folytatott tárgyaláson, „végső esetben” ezzel az eszközzel is számolnak – mondta. A betegek érdekei nem sérülhetnek – hangsúlyozta Selmeczi Kamill.

Kórház-államosítás egy lépésben

Az állam a korábbi tervezethez képest nem két lépcsőben, hanem egyszerre, és kettővel több, összesen 55 kórházat venne át májusban – derül ki a nemzeti erőforrás miniszter által pénteken benyújtott törvényjavaslatból. E szerint a korábban tervezett január elsejei átvételt előre hozták, és a listára két újabb kórház is felkerült: a mosonmagyaróvári Karolina Kórház – Rendelőintézet, továbbá Mezőtúron a Városi Kórház – Rendelőintézet.




bér rezidens Magyar Rezidens Szövetség felmondás
Kapcsolódó cikkek