Cégvilág

Nincsenek biztonságban a betegek

Már elméletileg sem garantálható a betegbiztonság Magyarországon, a gyakorlatban csak azért működik még az ellátórendszer, mert az orvosok és a nővérek is erejükön felül teljesítenek – állapította meg a Magyar Rezidens Szövetség.

Dénes Tamás elnök az MRSZ és a Szinapszis Közvélemény-kutató közös betegbiztonsági felmérése alapján kijelentette: a kutatás megerősítette, hogy a humánerőforrás hiánya az egészségügy legneuralgikusabb pontja. Nagyon vékony jégen mozgunk, mondta, hiszen már az ÁNTSZ is kénytelen elismerni, hogy papíron minden állami kórházat be kellene zárni, mert egyetlen egy sem felel meg a működtetéshez szükséges személyi és tárgyi minimumfeltételeknek.

Bár a betegek a felmérés szerint még sok szempontból nem érzékelik a probléma súlyosságát, a megkérdezett 300 orvos mindegyike úgy nyilatkozott, nem tud elég időt fordítani a betegeire, és nem tudja az optimális szakmai színvonalat nyújtani. Különösen aggasztó a helyzet az alapellátásban, ahol a háziorvosok elöregedése miatt a természetes fogyás nyomán tíz éven belül már az emberek felének nem lesz háziorvosa. De nem csak az orvosok, az ápolók száma is egyre kevesebb: ezer lakosra 8 nővér az elvárt minimum, de nálunk csak 5,5 jut.

„Az orvosoknak el kell dönteniük, meddig adják még a nevüket a működőképesség látszatához”  - fogalmazott Dénes Tamás, jelezve: személyes döntése alapján, ha ez év végéig nem sikerül érdemi lépéseket elfogadtatni a kormánnyal az elvándorlás megállítására, lemond elnöki pozíciójáról. Addig azonban, akár a nyomásgyakorlás különböző formáitól sem riadnak vissza az érdekvédők, akik azonban elsősorban a tárgyalásos megoldások hívei.

beteg rezidens biztonság egészségügy
Kapcsolódó cikkek