Tudomásul vett két nagy súlyú energiapiaci tranzakciót, további tizenegyhez pedig előzetesen hozzájárult a napokban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). 

Mindegyik ügylet korábban már ismertté vált megállapodásokhoz kapcsolódik. A tudomásulvételekben a befolyásszerző a Mol – Új Európa Alapítvány, amely egyaránt 10,49 százalékos közvetett befolyást szerzett a korlátozott földgáz-kereskedelmi engedéllyel rendelkező Mol Commodity Trading Kft.-ben, és az FGSZ Földgázszállító Zrt.-ben. Utóbbi társaság szállítási és rendszerüzemeltetői működési engedéllyel rendelkezik.

Az ügyletek előzménye, hogy a Mol Nyrt. és a magyar állam a 2021. április 1-jei bejelentés alapján megegyezett, hogy közvetlen vagy közvetett vagyoni hozzájárulással, azonos jogok és kötelezettségek mellett megalapítják a Mol – Új Európa Alapítványt. Az alapítványnak közérdekű célokat kell megvalósítania kiemelten a sport, a kultúra, az egészségügy és a környezetvédelem területén. (Az új szervezetnek történő vagyonjuttatást a 2021-es  XIX. törvény rögzíti.) Az április 28-i alapítói részvénytranszfer eredményeként az addig a Mol kizárólagos tulajdonában álló Mol Commodity Trading és az FGSZ Zrt. 10,4897 százaléka (kerekítve tehát 10,49 százaléka) is a vagyonkezelő közalapítvány tulajdonává vált. 

Fotó: Földi D. Attila/VG

A hivatal előzetes hozzájárulásai az MVM Zrt. közvetett befolyásszerzéseire, ezen belül is két nagy csomagra vonatkoznak. 

Mindegyik háttere az, hogy az MVM 2021. augusztus 27-én megállapodott az E.ON Hungária Zrt. részvényeinek megvásárlásáról az esseni E.ON Beteiligungen GMBH-val. Mivel az E.ON Hungáriának négy E.ON-cégben 100 százalékos hányada van, azok az ügylet révén 25 százalékban kerültek MVM-ellenőrzés alá. Ezek az E.ON Energiamegoldások Kft., az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Áramszolgáltató Kft., az E.ON Energiatermelő Kft. Mivel az E.ON Hungária az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. és az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. 99,93 százalékát ellenőrizte, így ezeknek a 24,98 százaléka cserélt gazdát. 

Az MVM ugyanezen E.ON-ügyleten keresztül jutott az Elmű-ÉMÁSZ Energiakereskedő Kft., az Elmű Hálózati Elosztó Kft., az Elmű-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt., az Elmű-ÉMÁSZ Energiatároló Kft. társaságok 25 százalékához az előzetes hozzájárulás alapján, továbbá a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-ben 12,5 százalékához.