Megugrottak az európai villamosenergia árak, miután a régió legnagyobb áramtermelője egy hónapon belül másodszor is csökkentette a nukleáris termelési célját, ami a legújabb jele annak, hogy az idei téli még korántsem ért véget – írja a Bloomberg

Az Electricite de France (EDF) közlése szerint 

a nukleáris termelése idén 1990 óta nem látott szintre csökkenhet, a Morgan Stanley szerint pedig nagy a valószínűsége annak, hogy 2023-ra visszavágják a termelést. A hiány miatt Franciaország időnként villamosenergia importra kényszerült, ami megszorította az ellátást.

A szomszédos országok korábban a nukleáris óriásra támaszkodtak a köztéri lámpáik működtetésében.

Az EDF reaktorai az egyre integráltabb európai energiarendszer gerincét képezik, de az egység egyre megbízhatatlanabbá válik a hosszú tervezett és nem tervezett karbantartások miatt. 

Fotó: SAMEER AL-DOUMY / AFP

A közelmúltban lezajlott kimaradások sokasága rontotta az európai energiaválságot, miközben Oroszország kevesebb földgázt áramol a kontinensre, és az Ukrajna feletti feszültség egyre nő.

Az EDF szerint a nukleáris teljesítmény 2022-ben várhatóan 295 és 315 terawattórára esik vissza a korábbi 300 és 330 terawattórás előrejelzéshez képest. A cég atomtermelése utoljára több mint három évtizede esett 300 terawattóra alá. A Morgan Stanley szerint a jövő évi volumen további csökkentésére kerülhet sor, amikor az EDF még ebben a hónapban közli a negyedik negyedéves eredményeket.

Amikor a kitűzött cél megközelíti a 300 terawattórát vagy az alatt van, aggodalomra ad okot a tél, illetve a kereslet és kínálat tekintetében

 – mondta Emeric de Vigan, a francia COR-e energiaelemző cég vezérigazgatója.

Az EDF, amely már decemberben öt reaktorban is többször szüneteltette a termelést, miután korróziós repedéseket talált a erőműveiben, A francia atomóriás, amely egykor a nemzeti büszkeség forrása volt, több olyan reaktorkieséssel küszködött, amelyek rontották a bevételeiket. Az EDF részvényei 4,5 százalékot estek Párizsban. 

Az Enappsys iparági tanácsadócég szerint Franciaország volt Európa legnagyobb nettó energiaexportőre a tavalyi év második felében, a bevételének 10 százaléka külföldről érkezett. A 2022-es nukleáris termelés csökkenése valószínűleg csökkenti az olyan országokba irányuló exportot, mint Németország és az Egyesült Királyság.