A törökországi Akkuyu Atomerőmű 1-es blokkjának reaktorépületében megkezdődött a primer köri főkeringtető csővezeték hegesztése – írta a VG-nek küldött közleményében a kivitelező oroszországi Roszatom.

„Ez a hegesztés azért kulcsfontosságú szakasz az atomerőmű építése és szerelése során, mert amíg az atomreaktort az atomerőmű szíveként szokás emlegetni, addig a főkeringtető vezeték az erőmű fő artériája” – idézi a közlemény Anasztaszija Zotyejevát, az atomerőművet építő Akkuyu Nuclear részvénytársaság vezérigazgatóját. A primer kör főkeringtető vezetékében mintegy 160 bar nyomáson kering a hűtőközegként szolgáló víz, amelynek hőmérséklete a reaktorból való kilépéskor mintegy 330 Celsius-fok.

Fotó: Alexandr Kashin / akkuyu.com

A rendkívüli nagy nyomás miatt 70 milliméter falvastagságú speciális csöveket alkalmaznak, így a hegesztése összetett és csúcstechnológiát képviselő művelet, amelyre a legszigorúbb követelmények vonatkoznak.

A hegesztés befejezése után ellenőrzik, hogy biztosított-e a csővezetékben a szabad áramlás, majd elvégzik a primer köri vezetékrendszer hegesztési és a szerelési munkálatai utáni tisztítását, ellenőrzik a berendezéseket, mielőtt megkezdődne a reaktor úgynevezett fizikai indítása, amely az üzemanyag berakásával veszi kezdetét.

Más is van a primer körben

A primer kör főkeringtető csővezetékének szerelése ezenfelül magában foglalja a hegesztési varratok magas hőmérsékleten történő hőkezelését is. Ezután a cső belső oldalán az illesztéseknél egy speciális élrátéthegesztést végeznek, amely biztosítja a csővezeték korrózióállóságát, növeli a hegesztett kötések tartósságát, és biztosítja a primer köri csővezeték minimum hatvanéves élettartamát a projektterv előírásának megfelelően. A létesítés során a szakembereknek 28 helyen kell hegesztett kötést kialakítani a vezetékrendszeren. Ennek során mintegy 260 tonnányi csövet és tartó acélszerkezetet kell összeszerelni, illetve hegeszteni, továbbá el kell végezni a hegesztett kötések minőség-ellenőrzését is.

Így működik majd

A VVER-1200-as nyomottvizes atomerőművi blokkok primer köri fő keringtető csővezetékének hossza mintegy 160 méter. A speciális összetételű acélcsövek falvastagsága 70 milliméter. A primer köri főkeringtető csővezetékben mintegy 330 Celsius-fokon, 160 bar nyomás alatt lévő, sótalanított víz kering hűtőközegként.

A reaktorban keletkezett hőenergiát a gőzfejlesztő hőcserélő csövein keresztül adja át a keringő primer köri víz a szekunder kör tápvizének, majd a gőzfejlesztőben keletkező, túlhevített, magas nyomású gőz hajtja meg ezután a gőzturbinát, amely a közös tengelyre csatlakoztatott, elektromos áramot termelő generátort működteti.

Fotó: akkuyu.com

Tavaly született a hitelmegállapodás

A törökországi atomerőmű beruházója, az Akkuyu Nuclear a Roszatom leányvállalataként tavaly áprilisban hétéves hitelkeretről írt alá szerződést az orosz Otkritie Bankkal mintegy 500 dollár értékben, a forrás az atomerőmű építésének finanszírozására szolgál, azzal a feltétellel, hogy projektcégnek be kell tartania a fenntartható fejlődésre vonatkozó kötelezettségeket – tette közzé az aláírás után a Roszatom.

Ez az első Törökországban

Az Akkuyu Atomerőmű a Török Köztársaság első épülő atomerőműve. A létesítmény évente várhatóan 35 milliárd kilowattóra villamos energiát termel majd. Négy VVER-1200 típusú atomerőművi blokkja lesz. (Ez kétszer akkora, mint Paks II. lesz, amelynek az előkészületei az ukrajnai háború árnyékában is folynak – erről a Roszatom február végén tájékoztatta a VG-t –, az átadási idő is változatlanul 2029 és 2030.)

Az említett árammennyiséggel egy olyan nagyváros, mint Isztambul éves szükségletének a 90 százaléka fedezhető. 

A létesítmény Törökország villamosenergia-szükségletének mintegy 10 százalékát fogja biztosítani. Az Akkuyu Atomerőmű teljesíti az összes jelenlegi nukleáris biztonsági követelményt, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG) által előírtakat csakúgy, mint az EUR (European Utility Requirements) követelményrendszert is.