„A Paks II. atomerőmű-projekt keretében a munkálatok az ütemterv szerint zajlanak. A Roszatom mindig pontosan teljesítette és teljesíti az összes szerződéses kötelezettségét” – válaszolt a VG-nek a két új paksi blokk építésén dolgozó oroszországi társaság.

A munka folyamatosságának kérdése az Ukrajna megtámadása miatt Oroszország ellen elrendelt uniós szankciók kapcsán merülhet fel, igaz, a VG online-nak a szankciókat ismertető szombati cikkéből már kiderült, hogy e téren aligha van ok aggodalomra. Az elrendelt pénzügyi büntetőintézkedések ugyanis olyan megállapodásokra, ügyletekre vonatkoznak, amelyek 2014. szeptember 30. után születtek, miközben

a paksi projekt hitelezéséről szóló magyar–orosz kormányközi megállapodást 2014. április 1-én írták alá, de még a megállapodás 2014. június 23-i parlamenti ratifikálása is megtörtént a szankciós listán szereplő dátum előtt.

Az uniós döntés szerint engedélyezhető továbbá olyan kettős felhasználású termékek és technológiák – nem katonai célú – eladása, szolgáltatása, átadása vagy kivitele is az ezekhez kapcsolódó technikai vagy pénzügyi segítségnyújtással együtt, amelyek célja az unió, a tagállamok kormányai és Oroszország kormánya közötti, tisztán polgári ügyekben folytatott együttműködés. Az uniós dokumentumban az e ponthoz kapcsolódó felsorolásból kiemelendő az atomenergia polgári célú felhasználása terén a meglévő képességek működtetése, karbantartása, biztonsága és a fűtőanyag-utókezelés, valamint a polgári célú nukleáris együttműködés, ideértve a nukleáris kutatást és fejlesztést.

Az előbbiek szerint tehát a Paks II. beruházás mellett elkerülheti a szankciókat a paksi atomerőmű üzemanyag-ellátása, továbbá az orosz cégekkel, szakemberek részvételével folyó esetleges javítása, karbantartása, ismét ideérte a tudományos célú együttműködéseket. Zökkenők mindazonáltal nem zárhatók ki az Ukrajnában folyó háború miatt, hiszen a gazdaság minden területén lehetnek, sőt vannak is problémák, ilyen például az utazás, a szállítás, a kommunikáció.

Ettől függetlenül generálhat még vitát a szankcióknak a nukleáris együttműködésre és azok finanszírozására vonatkozó részének értelmezése.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap este a köztévének adott interjújában egyebek mellett hangsúlyozta, hogy „amilyen szankció lesz az unióban, azt támogatni fogjuk. Ám az nem szankció, aminek az árát végül mi fizetjük meg, ezért például a Paks II. beruházást és az energiaellátást ki kell hagyni ezen intézkedések közül”.

Magyarországon Paks II. kapcsán hónapok óta a figyelem fókuszába van a beruházás engedélyezésének elhúzódása. Ezzel kapcsolatban az Országos Atomenergia-hivatal (OAH) korábbi és jelenlegi vezetése is jelezte, hogy a két új atomblokk létesítési engedélykérelmének elbírálásakor a biztonságot tekinti elsődleges szempontnak.