Az MVM-csoport 2021-es árbevétele részben a külső hatásoknak köszönhetően 2851 milliárd forintra nőtt, az adózott eredménye pedig 3 milliárddal javult az egy évvel ezelőttihez képest. Közleménye szerint diverzifikált portfóliójának, sokrétű energiatermelő, energiabeszerzési, illetve kereskedelmi tevékenységének köszönhetően az IFRS szerinti EBITDA értéke 2021. év végén elérte a 262 milliárd forintot, ami 58 milliárddal több, mint 2020-ban.

Fotó: MVM Partner Zrt.

A csoport EBITDA-értéke többek között az elmúlt időszak sikeres akvizíciói miatt növekedett, ami a 2020 októberében megvásárolt Innogy Česká Republika 2021-es teljesítményének, illetve az ÉMÁSZ Hálózati Kft. (jelenlegi nevén MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft.) 2021. szeptemberi megvásárlásának köszönhető. A csoport 2021 szeptemberében végrehajtotta első, 55 milliárd forint névértékű kötvényaukcióját, amelyet novemberben egy 500 millió eurós nemzetközi kötvénykibocsátás követett. A kibocsátások sikeréhez hozzájárult, hogy az MVM Zrt. 2021 júniusában a 100 százalékban állami tulajdonú vállalatok közül elsőként szerzett (befektetési kategóriájú) nemzetközi hitelminősítést.
A társaságcsoport 2021-ben tért át az IFRS-re, azóta nemzetközi szabályok szerint készíti az éves beszámolóját, amelynek köszönhetően nemzetközi szinten is összehasonlíthatóvá váltak az MVM eredményei.

A közlemény kiemeli, hogy stabil 2021-es gazdálkodásával az MVM-csoport nagymértékben hozzájárult Magyarország ellátásbiztonságához. Az energetika világpiaci helyzete és a járványhelyzet ellenére folyamatosan biztosította a villamos energiát és a földgázt a lakosságnak és a vállalkozásoknak.