Nyilatkozatot adott ki a Gazprom Lengyelország és Bulgária gázszállításának felfüggesztéséről, mivel ez utóbbiak nem hajlandók rubelben fizetni a kék üzemanyagot. A két ország április 26-ig nem fizetett az áprilisi szállításokért – számol be az oilcapital.ru. Az értesítés szerint az orosz eladó arról tájékoztatta a Bulgargazt és a PGNiG-t, hogy április 27-től addig nem kapnak gázt, amíg nem fizetik ki az árát rubelben.

Fotó: AFP

„Bulgária és Lengyelország tranzitállamok. Abban az esetben, ha az orosz gázt jogosulatlanul vonják ki a harmadik országokba irányuló tranzitból, az érintett mennyiséggel csökken a tranzitszállítás” – figyelmeztetett a Gazprom is a TG csatornáján küldött üzenetben.

„Ez jelzés Magyarországnak, Szerbiának és más országoknak – írja az orosz lap –, hogy ha hirtelen csökken a beérkező gáz mennyisége, akkor nem kell telefonálniuk és írniuk a Gazpromnak: minden kérdés a tranzitországokhoz szól.”

Budapest azonban már reagált, mondván, az Oroszországból Bulgáriába irányuló gázszállítás leállítása nem érinti a magyarországi tranzitot. „Szeretnék mindenkit biztosítani arról, hogy Bulgária gázszállításának megtagadása nem jelenti a Bulgárián keresztüli tranzit megszakítását” – idézi a Prime a magyar külügyminisztérium vezetőjét, Szijjártó Pétert. Emlékeztetett, hogy a Gazpromnak különféle szerződései vannak bolgár cégekkel, többek között más országokba irányuló tranzitszállításokról is.

A Gazprom szerint Oroszországból Lengyelországba 2020–21 között mintegy 10 milliárd köbméter gáz érkezett, ez a Gazprom FÁK-on kívüli országokba irányuló teljes exportjának az 5,5 százaléka. Bulgáriába 2021-ben 3,3 milliárd köbmétert szállítottak évente, ami további 1,8 százalék.