A Gazprom rendszeresen, „normál üzemmódban” szállít gázt az Ukrajnán keresztüli tranzithoz, az április 20-i mennyiség 56 millió köbméter – írja az orosz társaság közlése alapján a RIA Novosztyi. A mennyiség megfelel az európai fogyasztók kérésének. A cikk emlékeztet, hogy a társaság idei Ukrajnán keresztüli tranzitkötelezettsége a szerződés szerint 40 milliárd köbméter, ami napi 109,6 millió köbmétert jelent.

Fotó: PAVEL LVOV / AFP

E szintet a mennyiség február vége óta „a politikai kockázatoktól és a hideg időjárástól fűtve” a Gazprom megközelítette, március közepén pedig csak néhány napra maradt el tőle. Áprilisban az európai felmelegedéssel egy időben ismét kisebb lett a tranzit, de ez nem jelenti a tranzitszerződés megsértését, amely a „pumpálj vagy fizess” elvre épül.

A hírügynökség egy másik, szintén mai cikkében azt írja, hogy

az Ukrajnán keresztüli orosz gáztranzit iránti kérelmek továbbra is feleakkorák, mint a Gazprom kötelezettségei.

Ez az ukrajnai gázhálózatot üzemeltető társaság adataiból derül ki, és egybeesik a Gazprom által fent közölttel.

A hivatalos uniós statisztikák alapján április 18-án az európai föld alatti gáztárolók átlagos töltöttsége 29,13 százalékos volt. Ez növekedés a fűtési idény végére eső, 26 százalék körüli mélyponthoz képest, hiszen a hónap eleje óta már tart a betárolás. Április 18-án a magyarországi készletszint 18,85 százalékos volt.