A földgáz átlagára márciusban Budapesten 2,81 eurócent volt kilowattóránként (kWh), ami a felmérésben szereplő európai fővárosok között a legalacsonyabb volt – áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) márciusi nemzetközi ár-összehasonlítás-ban –, és csak azért tér el kismértékben a februáritól, mert változott a forint és az euró árfolyama. 

Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

Ezzel szemben a 24 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági földgázárak átlaga márciusban 11,64 eurócent/kWh volt, több mint négyszerese a hazainak.

A januári árakhoz viszonyítva Amszterdamban 41,22 százalékkal nőtt, Berlinben és Stockholmban stagnált a lakossági földgáz ára.

A villamos energia hazai, 10,41 eurócentes átlagára a második legkedvezőbb volt márciusban az előbbi összevetés szerint. A 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági villamosenergia-árak átlaga januárban 25,55 eurócentet tett ki kWh-nként, azaz a hazai felhasználók 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál.

Márciusban több európai fővárosban is kiugróan nőttek a lakosság által fizetendő villamosenergia-árak.

Amszterdamban a januári 30,06 eurócent/kWh-ról 53,27-ra nőtt az ár, ami csaknem 77,2 százalékos emelkedés. Madridban 19,9, Prágában 5,2, Varsóban 1,2 százalékos volt a lakossági áram drágulása.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.