Az Oroszország és Európa közötti szankcióháború következtében Franciaország három nagy energiaszolgáltatójának vezetője közölte, hogy „azonnal” csökkenteni kell az energia felhasználás mennyiségét – olvasható a Le Journal De Dimanche oldalán.

A három energiaszolgáltató közös nyilatkozata szerint a rendkívül bizonytalan energiahelyzet miatt a franciáknak vissza kell fogniuk a háztartási fogyasztásukat, különben kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet az egész ország. A Breitbart szemléje szerint az Engie ügyvezető igazgatója, Catherine MacGregor, az EDF vezérigazgatója, Jean-Bernard Lévy és a TotalEnergies vezérigazgatója, Patrick Pouyanné vázolta fel, hogy

a válság következtében ez emelkedő árak veszélyeztetik Franciaország „társadalmi és politikai kohézióját”.

An aerial view shows the Emile Huchet - GazelEnergie coal power plant, in Carling, eastern France, on February 14, 2022. - The Emile-Huchet power station will end the operation of its coal unit on March 31, 2022, the Moselle power station being the last of its type to operate with the Cordemais power station in the Nantes region. (Photo by JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP)
Fotó: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP

Hozzáteszik, hogy 

az idei nyári lehetővé teszi a nagy energiaszolgáltatóknak azt, hogy jobban felkészüljenek „a következő tél leküzdésére” és a gázkészleteik megőrzésére.

„Ezért tudatosságra, valamint kollektív és egyéni cselekvésre szólítunk fel, hogy minden fogyasztó, minden vállalat változtasson  a magatartásán, és azonnal korlátozza az energia-, áram-, gáz- és kőolajtermék-fogyasztását” – olvasható a közös nyilatkozatban.

Korábban a VG megírta, hogy újranyithatja nemrég bezárt széntüzelésű erőművét Franciaország, számos európai ország után egy újabb kénytelen módosítani energiapolitikáját az orosz-ukrán háború következtében. 

Franciaországba e hónap közepétől nem érkezik orosz gáz, ráadásul most esedékesek a francia atomerőmű-hálózat egy részében a karbantartási munkálatok, így biztosra vehető, hogy télen szükség lesz a létesítményre, amelynek üzemeltetéséhez azonban semmiképpen nem használnának orosz szenet. 

A francia villamosenergia-termelés nagy része atomenergiából származik: 2020-ban 67 százalék, míg ugyanebben az évben a szén csak 0,3 százalékot tett ki. 

A francia kormány még a választások előtt elkülönített a költségvetésből 25 milliárd eurónyi vésztartalékot, azzal a céllal, hogy ebből von „inflációs pajzsot” a francia háztartások elé. Az üzemanyagár és energiaár-támogatásokra az ellenzék további 20-25 milliárd eurós tartalék képzését tartja szükségesnek.