A francia államkincstár tartalékai "riasztóan alacsony szinten" vannak Bruno La Maire szerint. A francia pénzügyminiszter szerint az elszaladt és az ezzel párhuzamosan egyre lassuló gazdasági teljesítmény nehéz helyzetbe hozta a kormányt, szükség lesz az idei büdzsé újratervezésére.

Nem lesz lehetőségünk mindarra, amit terveztünk

– figyelmeztetett Le Maire, hozzátéve, hogy a kormány helyzetét különösen megnehezíti, hogy míg az év elején még akár negatív kamatra is tudott a piacról hitelt bevonni, ma már 2 százalék feletti hozamot kell kínálnia a kötvényeiért, ha azt akarja, hogy szóba álljanak vele a befektetők. Csak az idén lejáró inflációkövető hozamú államkötvényeken "több milliárd eurót" bukhat Franciaország 2022-ben – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

France's Minister for Economy, Finance, Industry and Digital Security Bruno Le Maire talks to the press about the "Bouclier energetique" (energy shield) at the Economy Ministry in Paris on May 30, 2022. - The "bouclier energetique" aims at protecting French purchasing power by a series of governmental measures. (Photo by Eric PIERMONT / AFP)
Bruno La Maire francia pénzügyminiszter szerint az államháztartás egyensúlya szempontjából "túl drága" lépés lenne az ország lakosságát közvetlen támogatásokkal segíteni. A francia kormánynak most egy szokatlan politikai helyzetben kell a költségvetést kiigazítania. A nemzetgyűlési választások
Fotó: ERIC PIERMONT / AFP

A francia kormány még a választások előtt elkülönített a költségvetésből 25 milliárd eurónyi vésztartalékot, azzal a céllal, hogy ebből von "inflációs pajzsot" a francia háztartások elé. Az üzemanyagár és energiaár-támogatásokra az ellenzék további 20-25 milliárd eurós tartalék képzését tartja szükségesnek, de Le Maire szerint erre nincs már keret; ahogy a pénzügyminiszter fogalmazott: "ez most már túl drága lenne a költségvetésnek", egy ilyen lépéssel még 2027-re sem lehetne újra egyensúlyba hozni az ország költségvetését.

Először mondott beszédet Macron a választási kudarc óta, felszólította az ellenzéket hogy hagyja hátra a belharcokat