Újranyithatja nemrég bezárt széntüzelésű erőművét Franciaország, számos európai ország után egy újabb kénytelen módosítani energiapolitikáját az ukrajnai háború következtében. Franciaországba e hónap közepétől nem érkezik orosz gáz, ráadásul most esedékesek a francia atomerőmű-hálózat egy részében a karbantartási munkálatok, így biztosra vehető, hogy télen szükség lesz a létesítményre, amelynek üzemeltetéséhez azonban semmiképpen nem használnának orosz szenet. A francia villamosenergia-termelés nagy része atomenergiából származik: 2020-ban 67 százalék, míg ugyanebben az évben a szén csak 0,3 százalékot tett ki.

Az volt eddig Oroszország legnagyobb alapanyag-vásárlója. 

Tavaly a blokk földgázszükségletének mintegy 40 százalékát, a szénnek 46 százalékát és olajnak pedig 27 százalékát importálta Oroszországból, közel 100 milliárd euró értékben. 

Az elmúlt hetekben azonban megfogyatkozott a gázellátás, a Gazprom orosz energiaóriás június közepén 60 százalékkal csökkentette a Berlinbe tartó fő gázexportvezeték kapacitását, ami Európa-szerte riadalmat váltott ki a tartalékok kimerülése miatt. Később több országba is leállította vagy mérsékelte a szállítást, így június 15. óta nem érkezett orosz gáz Franciaország mellett Lengyelországba, Bulgáriába, Finnországba és Hollandiába sem. Emellett Ausztriába és Olaszországba a korábbi mennyiség 50 százaléka érkezik, Szlovákiát és Csehországot is hasonló fenyegeti, a Szlovéniába irányuló szállítások pedig 15 százalékkal csökkentek.

(FILES) In this file photo taken on October 27, 2021 open-cast lignite mining is seen near the coal-fired power station Neurath of German energy giant RWE in Garzweiler, western Germany. - Germany said on June 20, 2022 it still aimed to close its coal power plants by 2030, despite a recent decision to revert to the fuel in the midst of an energy crisis provoked by Russia's invasion of Ukraine. "The 2030 coal exit date is not in doubt at all. It is more important than ever that it is realised in 2030," economy ministry spokesman Stephan Gabriel Haufe said at a regular press conference. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)
Fotó: INA FASSBENDER / AFP

Válaszul Hollandia, Németország és Ausztria sorra jelentette be, hogy üzembe helyezi szénerőműveit, majd később több ország is csatlakozott hozzájuk.

A német szénszükséglet közel fele származik Oroszországból, azonban a korábban már leállított erőművek többnyire hazai lignittel működnek. Várakozások szerint így az ország kapacitása 8 gigawattal 34 gigawattra nőhet a következő télre. Emellett egy német közszolgáltató nemrég megkötötte az első európai hosszú távú cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítási szerződést is egy amerikai termelővel.

A fosszilis tüzelőanyagok felé való visszatérés riadalmat keltett az Európai Bizottságban és a környezetvédők körében. Sarah Brown, az Ember nevű független energetikai agytröszt elemzője hangsúlyozta, hogy az európai kormányok világosan kijelentették, hogy a fokozott szénhasználat csupán átmeneti lenne.

Németország 2024. március 31-ig támaszkodna szénenergiára, és továbbra is kiáll a célja mellett, hogy 2030-ra teljesen megszüntesse a szénhasználatot. A Cseh Köztársaság is megismételte elkötelezettségét a 2033-as szén-dioxid-kivonás mellett. A szakértő szerint azonban félő, hogy tovább kell támaszkodniuk a szénre az érintett európai országoknak.

Románia is bejelentette, hogy ideiglenesen újraindítja az üresen álló széntüzelésű erőműveit, és a helyi média értesülései szerint megnyitják a tavaly bezárt Mintia erőművet is. Olaszország sem zárta ki a szénenergia-kapacitás növelését, Roberto Cingolani ökológiai átmenetért felelős miniszter elmondása szerint két aktív széntüzelésű erőművet ideiglenesen teljes kapacitáson működtetnek ha energiahiány lépne fel.

A legnagyobb probléma a Nyugat-Balkánon lehet, ahol a legtöbb ország nagymértékben függ a széntől. A szerb kormány lignit importtal próbálja pótolni a szénbányák sorozatos leállásai miatti hiányt. Észak-Macedónia már tavaly energiaválságot hirdetett, és a szénimport felé fordult, majd a közelmúltban három évvel 2030-ra kitolta a szén-dioxid minimalizálásának dátumát. Bosznia-Hercegovina parlamentje is megszavazta két szénerőmű további működtetését, amelyeket várhatóan csak a jövő év végén állítanának le. 

Koszovó pedig villamos energiájának 94,8 százalékát szénből állítja elő, és bár mindkét szénerőműve elöregedett, a vezetés egyelőre nem állítja le őket.