Stabil növekedési pályára állt, és tovább erősítette nemzetközi pozícióját 2022 első fél évében a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. – közölte a vállalat. A transzformátorok, nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, valamint nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó céghez 2022 első felében több mint 17,5 milliárd forintnyi rendelés érkezett. A társaság az erre az évre előirányzott rendelésnek a 80 százalékát már az első negyedévben leszerződte. A tulajdonosváltás és a sikeres reorganizáció eredményeként a következő évekre 40-50 százalékos növekedést vár.

Ganz
Fotó: Ganz Kft.

Sikeres volt a reorganizáció Tápiószelén

Az említett eredmények mögött az áll, hogy a 140 éves vállalat az alapításának évében, 2020-ban indította újra a termelést a korábbi indiai tulajdonos, a CG Electric alatt finanszírozási problémákkal küzdő, több mint 15 év után ismét magyar tulajdonba került tápiószelei gyárban, ahol több mint 300 munkavállalót foglalkoztat. Az újjászervezés után az elmúlt két évben azon dolgozott, hogy növelje termelése volumenét és kivitelét, illetve visszaállítsa nemzetközi elismertségét. A rendelések 80 százalékának leszerződését és a több mint 17,5 milliárdos új megrendeléseket a Ganz a nehezített gazdasági körülmények és az Ukrajnában dúló háború ellenére érte el. Az előre ütemezett gyártás értéke mintegy 21 milliárd forint, amelyből csaknem 7,5 milliárd forint 2023-ra vonatkozik. Mindezek hatására 2022-re csaknem húszmilliárd forintos árbevételt vár a társaság.

A társaság exportja többségében megújuló projektekből (szélerőművek és napenergia) áll. Azt írja önmagáról: magas mérnöki szakértelme, rugalmassága és ügyfélközpontúsága valóban megkülönbözteti a versenytársaktól.A Ganz ma már 15 ország piacán aktív, köztük az európai, valamint a közel-keleti országokban is.Az utóbbi régióban Izrael nagy teljesítményű naperőműpark létesítésére vonatkozó pályázatán indult sikeresen a magyar nehézgépgyártó vállalat.

Német cég érdeklődésének a fókuszában

Ez év áprilisában a vállalat megállapodott a németországi székhelyű Maschinenfabrik Reinhausen vállalattal intelligens transzformátorok közös fejlesztéséről és gyártásáról. Partnere nemzetközi szinten vezetőnek számít a teljesítménytranszformátorok vezérlése terén, a kiemelt stratégiai megállapodás révén tehát a Ganz is piacvezetővé lépett elő a digitális monitoringrendszerek és intelligens megoldások piacán.

„Az energetikai piac rendkívül aktív volt 2022 első hat hónapjában. Nagy az érdeklődés a transzformátorok és a vállalatunk által is gyártott okosmegoldások, digitális rendszerek iránt. Exportunk így az elmúlt hónapokban rendkívüli ütemben nőtt, főként a román, az ír, a francia és a nagy-britanniai piacokon. 2022 első fél évében számos nagy európai közműszolgáltató és megújuló energiaforrást fejlesztő vállalat, többek között a német Enercon és Vattenfall, a spanyol EDR és Vestas, illetve a francia Bouygues is együttműködési szándékkal kereste meg társaságunkat” – idézi a közlemény Jan Prinst, a kft. ügyvezető igazgatóját.

Új fókuszpontok

A nagy teljesítményű transzformátorok, a megújuló energiaforrások, az okoshálózatok, a fenntartható és digitális megoldások iránti megnövekedett keresletnek, valamint az energiapiac zöldfordulatának köszönhetően 2023-ra és az azt követő évekre az említett, 40-50 százalékos növekedést prognosztizálja a társaság. Ennek eléréséhez az idén eddig 10 százalékkal növelte alkalmazottai számát, az év második felében pedig további szakértőkkel szeretné bővíteni gárdáját.

Emellett erősödő szervizrészlegére is kiemelt hangsúlyt kíván fektetni, különösen az intelligens transzformátorok tekintetében. „Az a célunk, hogy a Ganz egy olyan, erős nemzetközi jelenléttel és reputációval rendelkező vállalat legyen, amely piacvezetőként tudja kiszolgálni a nemzetközi ügyfeleit, főként a megújuló energetika, valamint az okosmegoldások területén” – tette hozzá az ügyvezető.

Ganz
Fotó: Ganz Kft.

Átvett minden korábbi dolgozót

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, és miután a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben 2020 júliusában felszámolási eljárás indult, a társaság nyilvános aukción megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és a hozzá tartozó eszközállományt, továbbá munkaszerződéseket kötött a társaság mintegy 300 korábbi munkavállalójával. A reorganizáció révén megerősödve, több mint 15 év után újra száz százalékban magyar tulajdonba került. A tápiószelei gyárban egyedi nagyfeszültségű villamos berendezések, így transzformátorok, motorok és generátorok gyártását végzi, és ehhez kapcsolódó szervizt is kínál. Több mint 300 munkavállalójával a régió egyik legfontosabb munkaadója.