Nem érkezik Magyarországra kereskedelmi megállapodás alapján villamos energia Ukrajnából – míg Szlovákiába és Romániába igen –, holott keleti szomszédunk és Moldávia villamosenergia-rendszere (VER) már márciusban, a tervezettnél korábban rákapcsolódott az európai ENTSO-E hálózatra.

Smoke Emitting From Factory Against Sky
Fotó: Andrej Kasatkin / EyeEm / Getty Images

 

Jól jönne az beindulása

Pedig érkezhetne: az investo.hu pillanatképe szerint például ma reggel Magyarországon 749 euró volt egy megawattóra áram tőzsdei ára, az ár ennél egész Európában csak Franciaországban és Szerbiában volt magasabb, míg Svédországban csak a hazai harmadát tette ki. A VG a hazai villamosenergia-rendszer irányítójától, a Mavir Zrt.-től megtudta, miért kell még várnia a magyar piacnak az ukrán áramra. A kapott tájékoztatás szerint az Ukrajnából kiszállítható, szabad kereskedelmi kapacitást közösen határozzák meg az európai rendszerirányítók az ellátásbiztonsági szempontok alapján, ahogyan azt is, hogy hogyan osztják el ezeket a kapacitásokat az egyes határokon. Ez a munka ukrán kérésre már május eleje óta zajlik. A szállítások kereskedelmi feltételeit végül kétoldalú megállapodásokban rögzítik.

 A magyar és az ukrán rendszerirányító között folynak ezek az egyeztetések, a kereskedelmi forgalom várhatóan 2-3 hónapon belül indulhat meg.

Sok munka volt még a csatlakozás után is

A kereskedelmi üzem megkezdéséhez a veszélyhelyzeti csatlakozás után az ukrán oldalon lengéscsillapításra alkalmas eszközöket kellett telepíteni, az ukránoknak be kellett kapcsolódniuk a közös üzembiztonsági számításokba, illetve meg kellett kezdeniük az átviteli kapacitások meghatározására és elosztására vonatkozó folyamatok kialakítását – sorolta a Mavir. Tekintve, hogy az ilyen folyamatok kialakítása több hónapot, egyes esetekben éveket vehet igénybe, 

a rendszerirányítók a fokozatos, de mérsékelt emelés elvét figyelembe véve határozzák meg a mindenkori kereskedelmi limit értékét, ami jelenleg 250 megawatt.

Valamennyi, az ukrán–moldáv villamosenergia-rendszerrel fizikai összeköttetésben lévő uniós tagország ezen osztozik. A kereskedések újabb határmetszéken történő elindítása ezt az értéket nem növeli. Sőt az áramlásalapú piac-összekapcsolásnak köszönhetően az Ukrajnából bármely uniós országba érkező villamos energia az európai belső piacon hasznosul, és így a magyar piacra már most is eljuthat. Amennyiben az ukrán fél teljesíti az uniós szabályzatokban és irányelvekben foglalt feltételeket, akkor nagyobb kapacitások is allokálhatók, azonban ennek a mértékét még nem lehet meghatározni. A mindenkori aktuális hálózati helyzet (karbantartások, üzemzavarok) függvényében a kiosztható kereskedelmi kapacitás rövidebb időtávon és időszakosan bármikor csökkenhet.

Csak az uniós szabályok szerint

A Mavir hangsúlyozza, hogy a kezdetektől azt az álláspontot képviseli – ellentétben a korábbi kapacitáskiosztási gyakorlattal, amelyet most átmenetileg alkalmaznak a szlovák és román határokon –, hogy csak az uniós szabályzatoknak és irányelveknek megfelelő, átlátható, közös aukció esetén indítható el a kereskedelmi forgalom a magyar–ukrán határmetszéken. Ehhez a technikai feltételek biztosításán túl, a közös eljárás szabályrendszerében is meg kell állapodni. A Mavir jelezte, hogy kész azonnal megteremteni az eljárás technikai hátterét, valamint elküldte az eljárásra vonatkozó javaslatát az ukrán rendszerirányítónak. 

Az ukrán fél a nemzeti regulátor jóváhagyására vár, 2-3 hónapos átfutási időt jelölt meg az eljárás legkorábbi bevezetésére.

 A teljes exportkapacitáson belül az ukrán–magyar határmetszéken elérhető szabad kereskedelmi kapacitás mértékét ma még nem lehet pontosan meghatározni, miután az ehhez szükséges rendszeres számítások feltételei jelenleg nem adottak.

Ukrajna ENTSO-E-csatlakozása előtt Magyarország éveken át kapott jelentős mennyiségű, olcsó áramot az ukrajnai burstini erőműből, amely az ukrán VER-től függetlenül, a magyarországival viszont szinkron üzemmódban működött. E lehetőség Ukrajna ENTSO-E-csatlakozásával megszűnt, mert megszűnt Burstin áramsziget pozíciója is. Azóta a burstini erőmű ugyanúgy az ukrán VER része, ahogyan az ország bármely más erőműve.