Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) negyedéves beszámolója a hazai engedélyköteles e-mobilitásról. A szervezet adatai szerint 2022 első negyedévében közel 130 százalékkal több energiát töltöttek nyilvános elektromos töltőállomásokon a felhasználók, mint 2021 első három hónapjában. A töltőberendezések száma 29 százalékkal nőtt egy év alatt. 

elektromos autó töltés
Fotó: Julian Stratenschulte / DPA/AFP

Magyarországon nyilvános elektromos töltőberendezést a MEKH által kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni. A szervezet közlése szerint 2022 első negyedévének végén az előző esztendő azonos időszakához képest 29 százalékkal, 

1912-re nőtt a nyilvános, engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőberendezések száma. 

Ezeken a berendezéseken 3832 csatlakozó áll az elektromos gépjárművet használók rendelkezésére. A töltőállomások interaktív térkép formájában is megtekinthetők a MEKH oldalán.

A legnagyobb bővülést Békés (83,3 százalék), Hajdú-Bihar (52,1) és Pest (46,7) megyében figyelhettük meg. Darabszámban Budapesten volt a legnagyobb a növekedés, a fővárosban 95 töltőt helyeztek üzembe. Pest megyében 79 és Győr-Moson-Sopron megyében pedig 32-t.

A zöld rendszámautók száma közel 60 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a Belügyminisztérium adatai szerint. 

Jelenleg 24 795 tisztán elektromos és 47 859 zöld rendszámmal ellátott gépkocsit tartanak nyilván.

 Az idei esztendő első negyedévben 4207 MWh-nyi villamos energiát töltöttek az autósok a nyilvános elektromos töltőállomásokon az AC- és a DC-töltést is beleszámítva. Ez 2374 MWh-val, vagyis közel 130 százalékkal több, mint 2021 azonos negyedévében, és 11,6 százalékkal magasabb az előző negyedévhez viszonyítva. A töltések száma 159 041-ről 375 625-re nőtt egy esztendő alatt.

Komárom-Esztergom megyében több mint négyszeresére emelkedett az elektromos autókba töltött villamosenergia-mennyisége, Tolna, Veszprém, Zala, Vas és Borsod-Abaúj-Zemplénben több mint háromszorosára nőtt a töltésre fordított energiamennyiség. A legkisebb mértékben Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében emelkedett a töltésre fordított energia mennyisége.

A töltőállomásokon elfogyasztott energiamennyiség 61,8 százalékát Budapesten és Pest megyében használják fel, a többi megye részaránya egyenként kisebb mint 5 százalék.