Magyarország semmiképp sem támogatja az európai uniós gázársapka bevezetését, mivel az álcázott szankciós intézkedés, amely az energiaárak emelkedéséhez és súlyos ellátásbiztonsági kihívásokhoz vezetne – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. 

Fotó: John Thys / AFP

Az ülésen bizottság ötpontos javaslatának politikai vitájára került sor. Négynek lehet szerepe a válság enyhítésében, és ezek közül némelyiket Magyarország már alkalmazza. 

–  mondta Szijjártó. Az egyik a villamosenergia-megtakarításra vonatkozó javaslat, ennek kapcsán Magyarország jelezte, hogy azt csakis önkéntes alapon tudja elfogadni. Idetartozik a nem földgázt használó villamosenergia-termelők korlátozása, ami a földgáz- és a villanyár elválasztását jelenti. A fosszilis energiahordozókra kivetett szolidaritási hozzájárulás Magyarországon az extraprofitadó révén megvalósult. A negyedik javaslat pedig az energiapiacok likviditási képességének javításáról szól.

Az ötödik javaslat az ársapka, amelyik az unióba importálandó földgáz árát maximálná. A magyar álláspont szerint hazánk energiaellátása prioritásnak számít, így számunkra kritikus fontosságú az európai földgázpiac megfelelő működése.

A miniszter szerint az ársapka az orosz földgáz európai piacról való kiszorítását segítené, ez pedig nem elfogadható. Amennyiben ez megvalósul, az az árak növekedéséhez vezet. Az Európai Bizottság energetikáért felelős biztosa el is ismerte, hogy ez egy politikai intézkedés, amitől nem várható árcsökkenés –  mondta Szijjártó.

A Gazprom és az orosz kormány világosan kijelentette, hogy ársapka esetén nem szállítanak többet. Tehát az, hogy politikai alapon váljon meg a kontinens az orosz gáztól, szankciónak minősül – hangsúlyozta Szijjártó Péter.