A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) és a Manap Iparági Egyesület álláspontja szerint a százszázalékos támogatású napelemes pályázattal elnyert támogatások maximum összegét az eredeti bruttó 485 645 forint/kWp-ről bruttó 600 ezer forint/kWp-re szükséges emelni. Ha marad az eredeti összeg, akkor több mint 43 ezer nyertes pályázónál kerülhet veszélybe a kivitelezés, hiszen a pályázat kiírása óta jelentős áremelkedés ment végbe a fotovoltaikus eszközök piacán éppúgy, mint a szállítmányozásban (üzemanyagár), a bérköltségekben (kata eltörlése), ráadásul időközben a forint is veszített az értékéből a vezető devizákkal szemben.

Men,Technicians,Carrying,Photovoltaic,Solar,Moduls,On,Roof,Of,House. Men technicians carrying photovoltaic solar moduls on roof of house. Engineers in helmets installing solar panel system outdoors. Concept of alternative and renewable energy. Men technicians carrying photovoltaic solar moduls on roof of house. Engineers in helmets installing solar panel system outdoors. Concept of alternative and renewable energy.
Fotó: Shutterstock

  

Közös közleménye szerint az MNNSZ és a Manap több mint 350 tagvállalata mindent megtesz, hogy az RRF-6.2.1-es Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva pályázat valóban működőképes lehessen, és minden nyertes pályázó rendszere kiépüljön.  

Több okból is tarthatatlanok a keretszámok

Ettől a szándéktól függetlenül az elmúlt egy évben gyökeresen megváltozott a helyzet, így a 2021 novemberében kihirdetett keretszámok tarthatatlanokká váltak. Ennek több oka is van. 

Először is a forint árfolyama jelentősen romlott a dollárhoz és az euróhoz viszonyítva, továbbá meredeken nőttek a kivitelezők költségei a kata szabályainak megváltoztatásával.

 Ugyancsak a kivitelezők vállalási pozícióját rontja az általános infláció elszabadulása, az üzemanyagárak emelkedése, az ukrajnai háború hatása, valamint a Covid újabb és újabb hullámai miatti költségnövekedés.

A 2021. évi pályázati körben az elszámolható maximális fajlagos költségeket (áfával növelt bruttó összegek anyag- és munkadíjjal együtt) 485 645 forint/kWp-ben (az adott panel vagy rendszer elméleti csúcsteljesítménye) maximálta a kiíró. A jelentősen megváltozott piaci és ágazati környezetben az MNNSZ és a Manap bruttó 600 ezer forint/kWp támogatási felső korlátot javasol.

A szövetségek a tagvállalataiktól beszerzett információ alapján arra is kénytelen felhívni a figyelmet, hogy változatlan támogatási keret mellett az előszerződések ellehetetlenülnek. 

A kivitelezők már most is „menekülnek”, amiben szerepet játszik, hogy a már megvalósult rendszereket sem tudják elszámolni az Elektronikus Pályázó, Tájékoztató és Kommunikációs felületen, és sem szóban, sem írásban nem kapnak megnyugtató választ, hogy ennek mi az oka. 

Különös aggodalomra ad okot a kivitelezők körében, hogy bizonytalan a pályázat finanszírozási hátterét biztosító EU-források folyósítása a lehetséges megvonások miatt.

Fejlesztenek a napelemes szövetségek

Az MNNSZ és a Manap tagvállalatai a hatalmas piaci igény kielégítésére fejlesztésébe fogtak, beruházási és likviditási hiteleket vettek fel, bővítették a munkatársi gárdájukat, modernizálták eszközeiket, ezenfelül a körülbelül 90 milliárd forint összegű, 43 600 győztesnek nyilvánított pályázat napelemes rendszereinek elemeit a cégek egy része már telepítette és finanszírozza, ami a magyar kkv-k számára komoly terhet jelent. Ugyanakkor a mai napig egyik kivitelezőnek sem sikerült elszámolnia.

Emlékezetes, hogy a 2010-es panelprogram kifizetései is elhúzódtak 2015-ig, jó néhány céget taszítva csődbe. 

Ezért az MNNSZ tagvállalatai egyértelmű garanciát kérnek a pályázat kiírójától, hogy költségeik kifizetését elismeri és érvényesíthetővé teszi, hozzájárul, hogy a telepítés költségeire a kivitelező előleget kérhessen, továbbá garantálja, hogy a teljesítések átvételére és a végszámla kifizetésáre a kiírás/szerződés szerinti időben sor kerül.