A napelemek által termelt villamos energia mennyisége több mint negyedével, összesen 25,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia háromnegyedét, míg a teljes bruttó termelt villamos energia 22 százalékát a biztosította – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, 2022. júniusi adatokat közlő energiastatisztikai riportjából.

2021.01.20. Szentes
Bemutatták az első tram-train szerelvényt Szentesen  
Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgató

TramTrain átadás, MÁV, Stadler tram-train, foto: Földi D. Attila/Világgazdaság
2021.01.20. SzentesBemutatták az első tram-train szerelvényt Szentesen  Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóTramTrain átadás, MÁV, Stadler tram-trainfoto: Földi D. Attila/Világgazdaság
Fotó: Földi D. Attila / Világgazdaság

A hivatal adatai szerint

az országos primerenergia-termelés 2022 júniusában 32,14 petajoule volt, ami 2021 azonos adataihoz viszonyítva 1,39 petajoule-nyi csökkenés.

Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,37 petajoule-lal nőtt, ezzel egy időben a nukleáris forrásból származó energia termelése 1,15 petajoule-lal, az elsődleges fosszilis energiahordozóké 0,44 petajoule-lal, az egyéb, nem megújuló forrásokból származó energiaé pedig 0,18 petajoule-lal esett vissza.

Az országos primerenergia-felhasználás 2022. június hónapban 71,22 petajoule volt, ami 3,24 petajoule-nyi csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

A földgáz belföldi felhasználása 13,30 petajoule volt, ez 10 százalékkal alacsonyabb a megelőző év azonos hónapjában mértnél.

Júniusban a hazai összes villamosenergia-felhasználás 3905 gigawattóra volt, 2,1 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest.

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 13,1 százalékkal emelkedett. A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia háromnegyedét a napenergia, 15,5 százalékát a biomassza, 4,4 százalékát pedig a szélenergia biztosította.

Ezermilliárdos lyuk lehet a távhőkasszában

Egekbe szökő áron vásárolják az erőművek azt a gázt, amelyből előállítják a lakosságnak a távhőt és a használati meleg vizet. A VG piaci forrása szerint ezermilliárd forintra is szükség lehet ahhoz, hogy megtérüljenek a távhőtermelők és -szolgáltatók indokolt költségei.