A töltőberendezések száma és az elektromos töltőállomásokon felhasznált energia mennyisége is jelentősen nőtt 2022 második negyedévében az előző esztendő azonos időszakához képest. Előbbi egy év alatt 24,8, utóbbi pedig 45 százalékkal bővült a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb negyedéves beszámolója szerint.

2020.02.19 GyőrElektromos töltőállomások, elektromos autók helyzete Győrben.Képen: Két villanyautó töltés előtt a győri Árpád parkolóházban.Fotók: Csapó Balázs CSB Kisalföld 2020.02.19 Győr

Elektromos töltőállomások, elektromos autók helyzete Győrben.

Képen: Két villanyautó töltés előtt a győri Árpád parkolóházban.

Fotók: Csapó Balázs CSB Kisalföld
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Hazánkban nyilvános elektromos töltőberendezést a MEKH által kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni. A hivatal nyilvántartásai és az engedélyesek adatszolgáltatása alapján 2022 második negyedévének végén az előző esztendő azonos időszakához képest 2031-re nőtt a nyilvános, engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőberendezések száma. Ezeken a töltőberendezéseken 4094 csatlakozó áll az elektromos gépjárművet használók rendelkezésére.

A zöld rendszámú autók száma 67 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a Belügyminisztérium adatai szerint. Jelenleg 53 033 ilyen gépkocsit tartanak nyilván.

A berendezések és az elektromos gépjárművek darabszámának bővülésével a töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is jelentős növekedést mutat az előző évhez képest. Az idei esztendő második negyedévben 4888 MWh-nyi villamos energiát töltöttek az autósok a nyilvános elektromos töltőállomásokon, az AC- és a DC-töltést is beleszámítva. Ez 2640 MWh-val, vagyis 45 százalékkal több, mint 2021 azonos negyedévében, és 13 százalékkal több az előző negyedévhez viszonyítva. A töltések darabszáma 210 659-ről 437 106-re nőtt egy év alatt.

Az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva minden megyében növekedést figyelhettünk meg az elfogyasztott energiamennyiségét tekintve.

Tolna megyében több mint háromszorosára nőtt az elektromos autókba töltött villamos energia mennyisége, míg ez Budapesten, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megyében emelkedett a legkisebb mértékben.

Az adatokból azt is láthatjuk, hogy az ország nyilvános töltésre fordított villamos energiájának 57,6 százaléka Budapesten és Pest megyében történik, 5 százalék feletti részaránnyal képviselteti magát Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád, míg a többi megyének 5 százalék alatti a részaránya. A háztartási és egyéb nem nyilvános töltési lehetőségek, valamint az ezeken helyeken töltésre felhasznált energia mennyisége nem szerepel a beszámolóban.