Annak az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult gázhasználónak is jár földgáz a 2022. december 31-i gáznap végéig, amelynek egyébként nincs október 1-jétől gázvásárlási szerződése, vagy nincs biztosítva a gázellátása az őt 2022. szeptember 30-i gáznapon ellátó földgázkereskedő üzletszabályzata alapján egyéb módon.

Karnok Csaba, 20200323 Deszk Koronavírus-járványGázóra és villanyóra leolvasását mindenki saját maga végzi, és diktálja a szolgáltatónak.Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

Indul az átmeneti gázellátás 

Erről a veszélyhelyzeti átmeneti földgázellátásról szóló kormányrendelet döntött, ideiglenesen módosítva a fentieket nem tartalmazó gáztörvényt. A módosítás indoka az ukrajnai fegyveres konfliktus, illetve a humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárítása.

A veszélyhelyzeti átmeneti földgázellátást az a földgázkereskedő köteles biztosítani, amelyet az a kormányrendelet előír, amely meghatározza, hogy mely kereskedő köteles gázt eladni a idején az egyetemes szolgáltatásra jogosultaknak, végső földgázmenedékesként.

E kereskedő köteles a honlapján közzétenni a veszélyhelyzeti átmeneti földgázellátásra vonatkozó mintaszerződést a rendelet hatálybalépése utáni munkanap végéig. A kormányrendelet október 14-én jelent meg és lépett hatályba azon bekezdése kivételével, amely az átmeneti gázellátási jogosultság idejére vonatkozik. (Ez a cikkünk első mondata. E bekezdés a rendelet megjelenése utáni 15. naptól hatályos, akkor végződik a folyó gázév.)

 

Megállapodás a mintaszerződés szerint

Az érintett felhasználónak október 18-ig kell nyilatkoznia a veszélyhelyzeti átmeneti földgázellátás igénybevételéről, az e célra biztosított elektronikus felületen. (Meg kell adnia az e-mail-címét is, enélkül a nyilatkozata érvénytelen.) Nyilatkozni az e rendelet hatálybalépése utáni második munkanaptól lehet. A földgázkereskedő válasza a felhasználó e-mail-címére érkezik. Ekkor a gázkereskedelmi szerződés jön létre a 2022. november 1-jei gáznap kezdete és a 2022. december 31-i gáznap végéig tartó időszakra a közzétett mintaszerződés szerinti tartalommal.

Szintén eltérés a gáztörvényhez képest, hogy a földgázkereskedő az általa átmenetileg ellátott felhasználó esetében a kereskedőváltást 2022. november 10-ig jelenti be az érintett rendszer-üzemeltetőnek, a rendszer-üzemeltető pedig 2022. november 1-jéig visszamenőleg teljesíti a kereskedőváltással kapcsolatos kötelezettségeit. 

A földgáz-kereskedelmi szerződés vagy rendszerhasználati szerződés hiánya miatt a földgázelosztás nem függeszthető fel, ha az átmenetileg ellátandó felhasználó (a visszajelzés bemutatásával, megküldésével) igazolta a földgázelosztónál, hogy nyilatkozott az átmeneti gázvásárlás igénybevételéről.

 

Védőhálót kapnak az egyházi jogi személyek is

Egy másik módosítás szerint – amely indoklásként szintén az ukrajnai fegyveres konfliktust említi – az egyetemes szolgáltatásban érvényes lakossági árszabással jogosultak gázellátásra a jogi személyiséggel rendelkező vallási közösségek, azok belső egyházi jogi személyei vagy jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységei, végső soron a jogi személyiséggel rendelkező vallási közösségek. Ez a jogosultságuk még akkor is meglesz, ha a felhasználási helyen (mérési ponton) lévő egy vagy több lakóépület, lakás, plébánia, parókia, rendház és a felhasználási helyen a gázvételezés nem kizárólag a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségben meghatározott személy életvitelszerű személy lakhatására szolgál. A kormány egy másik felhasználói körrel korábban már kibővítette az egyetemes gázszolgáltatásra jogosultak körét.