Az olajtüzelésre alkalmas hazai nagyerőművek rendelkeznek a jogszabályban előírt biztonsági és normatív tüzelőanyag-készlettel – állapították meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) munkatársai az idén szeptemberben és októberben végzett ellenőrzésük során – derül ki a hivatal közleményéből.

Fotó: Jászai Csaba / MTI

Ilyen helyszíni ellenőrzést minden évben tartanak. Az idén a MEKH fokozott figyelmet fordított az olajtüzelésre alkalmas nagyerőművek ellenőrzésére, különös tekintettel a tüzelőanyag-készletezésre, az aktuális energiapiaci és világpolitikai helyzettel összefüggésben. Az ellenőrzés négy nagyerőmű telephelyén történt.

  • Az 50 megawattos és annál nagyobb teljesítményű erőműveknek normatív energiahordozó-készletet, valamint ezt meghaladóan biztonsági energiahordozó-készletet kell tartaniuk a napi átlagos tüzelőhő-felhasználás alapján.
  • Az erőműveknél legalább tizenhat napi átlagos villamosenergia- és kapcsolt hőtermeléshez szükséges energiahordozó-mennyiségnek kell rendelkezésre állnia arra az esetre, ha az elsődleges tüzelőanyag-ellátás átmenetileg megszűnik.
  • Nyolc napra elegendő készletet azon a telephelyen kell tárolni, ahol a tüzelőberendezés üzemel, míg a biztonsági energiahordozó-készletek a telephelyen kívül is tárolhatók azzal a feltétellel, hogy az energiahordozónak az erőműbe jutása nem igényli közforgalmi vasút, vízi út vagy 5 kilométeresnél hosszabb közforgalmi út igénybevételét, beszállításáról a termelő saját maga tud gondoskodni, és a beszállítási kapacitása nagyobb, mint a napi átlagos energiahordozó-felhasználás.

A MEKH a továbbiakban is figyelemmel kíséri az érintett erőművek működését.