Keppel MET Renewables AG néven vegyesvállalatot alapított a Keppel Infrastructure Holdings és a svájci központú energiacég, a MET csoport. Az új vállalat célja megújulóenergia-termelő források fejlesztése és építése Nyugat-Európában.

 A MET és a Keppel legalább egy gigawattnyi megújulókapacitást hozna létre. Fotó: Szalay Károly / Kisalföld

Az új vegyesvállalat legalább egy gigawattnyi megújulókapacitást hozna létre zöld- és barnamezős beruházásban. Projektjük egy még fejlesztési fázisban lévő, 213 megawatt beépített kapacitású, olaszországi naperőmű-portfólió. Ez már a második lépés a két cég együttműködésének erősítésében a MET közleménye szerint, miután a Keppel 2020-ban 20 százalékot szerzett a MET csoportban.

Lakatos Benjámin vásárolt 10 százalékot a MET csoportból

A stratégiai megállapodás részeként a Keppel Infrastructure a MET csoportban lévő 20 százalékából eladott 10-et Lakatos Benjaminnak, a MET csoport alapítójának és vezérigazgatójának, az eladásból származó bevételt az új vegyesvállalatba forgatta vissza. 

A Keppel Infrastructure mintegy 30 millió eurót fektet be induló tőkeként a Keppel MET Renewablesbe.

A tranzakció után a Keppel Infrastructure és a MET csoport egyenként 49,9 százalékot birtokol a Keppel MET Renewablesben, a fennmaradó 0,2 százalék Lakatos Benjaminé.

Az említett olaszországi naperőműprojekt erőművei szakaszosan, várhatóan 2024-ben és 2025-ben kezdik meg a kereskedelmi üzemet.

A Keppel MET Renewables tevékenysége révén a társaság mindkét tulajdonosa tovább diverzifikálhatja áramtermelési portfólióját, a MET például közelebb kerülhet azon terve megvalósításához, hogy zöldportfóliója idővel két gigawattnyira nőjön. A beruházás révén a Keppel csoport megújuló eszközeinek beépített kapacitása 2,6 gigawatt lesz, beleértve a fejlesztés alatt állókat is.

A megújulók iránti kereslet az Európai Unióban várhatóan gyorsan nő, mivel az Európai Bizottság nagy hangsúlyt fektet az EU energiabiztonságának fokozására és a zöldenergiára való átállás felgyorsítására. A bizottság javaslata szerint 2030-ra az EU energiamixének 45 százalékát megújuló energiaforrások biztosítják majd, túllépve a szűk egy évvel ezelőtt javasolt 40 százalékon. A 2050-es uniós cél a klímasemlegesség elérése. 

A Keppel MET Renewables más nyugat-európai országokban, többek között Spanyolországban, Portugáliában, Németországban és Franciaországban is keresni fogja az ilyen lehetőségek kiaknázását – idézi a közlemény Cindy Limet, a Keppel Infrastructure vezérigazgatóját. 

A MET csoport a tranzakciók lezárása után is többségi menedzsmenttulajdonban lévő, közös irányítású vállalat marad. Igazgatótanácsában változatlanul képviselteti magát a Keppel Infrastructure.

A Keppel vezető szingapúri áramkereskedő 

A Keppelnek jelentős tapasztalata van az energetikai és környezetvédelmi infrastruktúra teljes körű fejlesztésében, beleértve az energiatermelő eszközöket, a hulladékból energiát előállító (WTE) létesítményeket, a nagyszabású távhűtési rendszereket, valamint a NEWater és a sótalanító létesítményeket. Szingapúrban 1300 megawatt teljesítményű, nagy hatásfokú, gáztüzelésű, kombinált ciklusú erőművet, valamint közüzemi vezetékhálózatot üzemeltet. A Keppel Infrastructure Szingapúr vezető villamosenergia-kereskedője, és a legnagyobb távhűtésirendszer-fejlesztő és -szolgáltató. A Keppel Seghers révén világszerte az egyik vezető WTE-technológiaszolgáltató, több mint száz projekttel húsz országban. A cég olyan területeken bővíti jelenlétét Szingapúrban és külföldön, mint az energiatermelés, a hulladékgazdálkodás, a távhűtés, a megújuló energiaforrások és az energiatárolás, az elektromos járművek töltési infrastruktúrája és más tisztaenergia-kezdeményezések.

Tizenhárom országban van jelen a MET csoport

A svájci központú MET csoport európai integrált energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök kivitelezésére és működtetésére is. Leányvállalatai révén 13 országban van jelen, 27 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedelmi ponton aktív. Tavalyi konszolidált árbevétele 18,1 milliárd euró volt, a kereskedett gázmennyiség 55 milliárd köbméter, a kereskedett árammennyiség több mint 50 terawattóra. Tevékenységét a csatolt videó mutatja be.