A háború és a szankciók okozta energiakrízis megmutatta, hogy az ország határain belül elérhető energiaforrásnál nincs értékesebb. Ezért minden lehetőséget ki kell használnunk, hogy az energetika terén is erősítsük hazánk önellátását, enyhítsük a hazánkra nehezedő nyomást, és a geotermikus energia minél szélesebb körű alkalmazásával hosszú távon megerősítsük Magyarország energiaszuverenitását – jelentette ki Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke a HírTv Napi aktuális című műsorában.

Geotermikus energia
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A szakember kiemelte, hogy a Kárpát-medence kivételes geológiai és hidrológiai adottságokkal rendelkezik, a geotermikus energia közvetlen hőhasznosítását tekintve, nemzetközi statisztikákban Magyarország Európa első öt országa között található. 2010 és 2022 között közel négy és félszeresére nőtt a geotermikus hőenergia bányászata Magyarországon. 

A geotermikus erőforrások hasznosítása nagymértékben fokozható, de egyszerűbb, kiszámíthatóbb és hosszú távon is fenntartható keretek közé kell helyezni az ágazatot

fejtette ki az október végén a VG-nek írt véleménycikkében Biró Marcell.

Beszámolt arról is, hogy a parlament előtt fekszik az a törvényjavaslat, amellyel a hatóság minden rendelkezésre álló eszközzel képes lesz fokozni a hazai geotermikus energia kiaknázását.

Mint mondta, széles körű szakmai és társadalmi konszenzus mutatkozik abban, hogy

a geotermikus energia minél szélesebb körű hasznosítása elengedhetetlen hazánk energiaszuverenitásának megerősítéséhez.

Az SZTFH elnöke öt pontban foglalta össze a szükséges lépéseket:

  1. Támogató állami szabályozásra van szükség, amely egyablakos rendszerben egyszerűbb és felesleges bürokráciától mentes jogi kereteket és eljárásrendet biztosít.
  2. Kiszámítható beruházói környezetet kell kialakítani, amely a megtérülési költségeket tervezhetővé és kiszámíthatóvá teszi a beruházók számára.
  3. Felelős állami adatvagyon-gazdálkodást kell folytatni. Csak így biztosítható a befektetők számára minden nélkülözhetetlen információ.
  4. Maximalizálni kell a kitermelt energia hatékony felhasználását. Ösztönözni kell a kaszkádrendszer kialakítását, amely lehetővé teszi az eltérő igényű létesítmények csatlakozását, minél több kitermelt energiát felhasználva.
  5. Ösztönözni kell a partnerséget, hiszen a különböző állami, önkormányzati és magántulajdonú létesítmények egy hálózatba kapcsolására van szükség, amelyhez az érintett felek nyitottsága elengedhetetlen.

Biró Marcell azzal zárta gondolatait, hogy mindenképp fontos lenne egy asztalhoz ültetni az érintett szereplőket, ennek érdekében az SZTFH kezdeményezi az érintett döntéshozókat tömörítő Magyar Geotermikus Klaszter létrehozását.

 

Leírni is fáj, mennyivel emelkedtek az árak októberben

Tovább növekedtek a fogyasztói árak Magyarországon, októberben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 21,1 százalékkal emelkedett az infláció. Gyakorlatilag nincs olyan élelmiszer, amelynek ne robbant volna fel az ára egy év alatt.