Felfüggesztette az ISD Power gázkereskedői működését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A felfüggesztés december 24-én reggel 6 órától hatályos, és 90 napra szól. A hivatal legkésőbb december 30-án új gázkereskedőt nevez ki az elsősorban a Dunaferrt is ellátó energiatermelő és szolgáltató kft. helyére, amely december 31-én reggel 6 órától szolgálja ki az ISD Power ügyfeleit. Nem lenne meglepő, ha a feladat az MVM csoportnál kötne ki. Addig is a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) gondoskodik az ellátásról az ilyen esetekre elkülönített mennyiségből. 

A hatályos NFM-rendelet szerint az MSZKSZ legfeljebb 120 millió köbméter gázzal segítheti ki a fizetésképtelen felhasználókat.

Dunaújváros, 2012. május 4.A hengerelő gépsor üzem közben az ISD Dunaferr Zrt. hengerüzemében, Dunaújvárosban.MTI Fotó: Máthé Zoltán Dunaújváros, 2012. május 4.
A hengerelő gépsor üzem közben az ISD Dunaferr Zrt. hengerüzemében, Dunaújvárosban.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Nem tudott fizetni az erőműtársaság

Ha a felhasználók a jogszabályban meghatározott felmondási lehetőségek közül egyik megoldással sem élnek, az ellátásuk a kijelölés utáni kilencvenedik napig fennáll, ugyanakkor a kijelölt földgázkereskedő ellátási köztelezettsége a 90. napot követően megszűnik, azaz 2023. április 1-jén, 6 óra után.

A MEKH a földgázkereskedő ellehetetlenülése miatt indított eljárása lezárásaként hozta meg december 23-án döntését. Az ügy előzménye, hogy az ISD Power értesítette egyik vevőjét, a dunaújvárosi Meiser Ferroste Kft.-t, hogy kikapcsolja az áramellátását, ezen keresztül pedig a gázellátását. A levél december 15-én, mintegy 22 órával a végrehajtani tervezett intézkedés előtt érkezett, ami a Ferroste által a MEKH-nek küldött panasz szerint lehetetlenné teszi számára a kárenyhítésre, illetve kármegelőzésre való felkészülést. A társaság ezért kérte, hogy a hivatal gondoskodjon új földgázelosztó kijelöléséről. Jelezték továbbá, hogy a villamos energia kikapcsolása az ISD Dunaferr mellett számos kisebb-nagyobb termelő üzemet is érint.

Be kellene vonni a felszámolás alatti vasműt 

A hivatal megkeresésére az ISD Power közölte, hogy rendelkezik a földgáz-kereskedelemhez és -elosztáshoz szükséges tárgyi és személyi feltételekkel, eszközökkel, e feladatainak rövid távú ellátásához pedig adottak a pénzügyi és gazdasági feltételek is. Ezek hosszú távú rendelkezésre állásáról azonban nem tud nyilatkozni a Dunaferr-rel való szoros pénzügyi és gazdasági összefonódottsága miatt. A MEKH és a társaság további levelezése során fény derült a részletekre is: hogy az erőműtársaság december 13-án értesítette a neki gázt eladó MVM CEEnergy Zrt.-t, hogy az említett összefonódás miatt nem tud előre fizetni a gázért, ahogyan a szerződésük előírja. Aznap indult egyébként a vasmű felszámolása.

Az MVM CEEnergy ezután is ellátta gázzal az ISD Powert, egy ideig még fizetési felszólítást sem küldött, csak később, december 23-i 12 órás határidővel. Ez túl rövid határidő volt a vevő szerint, ezért az fizetési megállapodás megkötését kezdeményezte a felszámolás alatti Dunaferr bevonásával. 

A felszámolás részeként ugyanis egyeztetés zajlik a kormány, a londoni Liberty Steel Group mint szakmai partner és a Dunaferr bevonásával a dunaújvárosi acélgyártás folyamatos és hosszú távú üzemeltetésééről.

Az MVM CEEnergy azonban értesítette az ISD Powert, hogy mivel nem fizetett határidőre, december 24-én éjféltől felbontja a vele szeptember 7-én kötött gázeladási szerződést. A hivatal az erőműtársaságtól megtudta, hogy az más forrásból nem tud gázhoz jutni. A MEKH megállapította, hogy veszélybe került az ISD Power által ellátott vevők ellátása, ezért felfüggesztette annak gázkereskedői működési engedélyét.