A jövő év első napjától a mostaninál több mint 50 százalékkal alacsonyabb hődíjról értesítette ki egy olyan ügyfelét az egyik hazai szolgáltató a Világgazdaság birtokába került levél szerint, amely a külön kezelt intézmény kategóriában tartozik. Az ügyfélnek egyúttal több mint 7 százalékkal megnő az alapdíja. Az első negyedévre vonatkozó pontos számokat az érintettek nevét a beazonosíthatóság elkerülése érdekében nem közöljük, de nyilván a többi szolgáltató is hasonlóan lép, hatósági áras szolgáltatásról lévén szó. Díjaik csak a szolgáltatók eltérő adottságai miatt különbözhetnek egymásétól.

Fotó: Lang Róbert

Elkerülhető néhány intézmény kényszerszünete

A külön kezelt intézmények a legmagasabb hatósági árnak minősülő fogyasztásalapú önköltségi hődíjat kötelesek fizetni. Bár ez pillanatnyilag rendkívül magas az elszabadult európai gázárak miatt, a januártól várható kedvező fordulat az érintett intézmények mellett az azokat használó lakosság számára is jó hír. 

Ugyanis talán nem kell például bezárni azokat a távhővel ellátott uszodákat, múzeumokat, színházakat és más létesítményeket, amelyeknek az üzemeltetői a magas fűtésszámla miatt erre kényszerülnének. 

(Illetve újranyithatók, amelyek már léptek.)  

Most épp a gázárak esése hat a piacra

A hivatkozott szolgáltató által küldött értesítésében az áll, hogy az új díj meghatározásakor a társaság a 2022. október 26. és a 2022. november 22. közötti nemzetközi gázárakat vette figyelembe, ezzel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) erre vonatkozó hirdetményének tett eleget. Mint hangsúlyozza, ebben az időszakban lényegesen olcsóbban lehetett gázt vásárolni, mint az év első háromnegyed évében. A jelenleg hatályos árakat érintő gázárképzési időszakot a hivatal egy szerencsétlen – mert éppen rekordgázárakkal jellemezhető – intervallumra határozta meg, az árak esésében bízva – a Világgazdaság erről korábban beszámolt, ahogyan arról is, hogy a MEKH a piaci árak jobb követhetősége érdekében eltér a távhőtarifák megállapításának addigi rendjétől. Már döntött a jövő év második és harmadik negyedévére vonatkozó gázárfixálás időszakáról is.

A lakossági tarifa más történet

A most hivatkozott szolgáltató a jövő évi első negyedéves hődíját és alapdíját a gázáron felül a KSH 2022. január 1-jén érvényes fogyasztói árindexe, a 2022. október 1-ji alapdíjemelés és a KSH 2022. októberi 21,1 százalékos inflációs adatának figyelembevételével állapította meg. Bár e szolgáltató még nem tette fel a honlapjára az új tarifáit, volt olyan, amely már igen. Igaz, annál viszont összehasonlító, vagyis jelenleg hatályos adatot nem találtunk.

Ám hiába esik a gáz ára, az alacsony szinten befagyasztott lakossági tarifa aligha változik, de itt néhány dolgot szem előtt kell tartani. 

Egyrészt az egyetemes gázszolgáltatás fenntartása még a javuló feltételek mellett is veszteséges, ráadásul, miközben a háztartások megúszták a távhőtermelés- és  szolgáltatás költségeinek harmadik negyedéves növekedését, annak terheit a szabályozás a külön kezelt intézményekre terelte. 

Végül a lakossági távhőszolgáltatás igénybevételének egyelőre nem szab gazdasági korlátot az egy háztartásra jutó átlagos hőmennyiség meghatározása, amelyért még hatósági tarifával lehet fizetni, ahogyan ez megtörtént az áram és a gáz esetében. Igaz, az átlagos mennyiség meghatározásának feltehetően műszaki akadálya van, mindenekelőtt a mérhetőség általános hiánya.