Folyamatban van annak az ágazati szabályozásnak a felülvizsgálata, amely korlátozza a háztartási méretű napelemek által termelt, de helyben fel nem használt villamos energia közcélú hálózatba betáplálását.

Engineers,On,The,Roof,Of,House,Are,Checking,Solar,Cells Engineers on the roof of house are checking solar cells in the autumn. Technician worker on solar panels
Fotó: Shutterstock

Ketyeg az óra

A munka az illetékes hatóság és a hálózati engedélyesek bevonásával történik az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztályától kapott válasz szerint. A témával következő ülésén foglalkozik majd az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs. A válaszban hangsúlyozták, hogy a korlátozás a háztartási erőművek telepítésére és csatlakoztatására nem vonatkozik.

A Világgazdaság azért érdeklődött a tárcánál, mert az uniós illetékesek lépéseket várnak el a magyar kormánytól a korlátozás felszámolása érdekében. A 24.hu cikke szerint ugyanis „Magyarországnak legkésőbb 2024. december 31-ig fel kell oldania a lakossági napelemes rendszerek által termelt áram betáplálási lehetőségének tilalmát ahhoz, hogy hozzáférjen a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatási forrásaihoz. Ebben az ügyben a kabinetnek már az idén március 31-ig valamilyen reformot kell végrehajtania az Európai Bizottság javaslata alapján.

Túl jól sikerült a napelemesek támogatása

Mindazonáltal az említett korlátozás nem a napelem-tulajdonosok ellenében, hanem a villamosenergia-rendszer védelmében született, és a tervek szerint az érintett hálózatok megerősítéséig lesz életben. A hazai napenergia-termelés növelése pedig változatlan cél. „A belföldön elérhető energiaforrások fokozott hasznosítása erősíti Magyarország energiafüggetlenségét. A környezetbarát áramtermelés hozzájárul a klímasemlegességi célok eléréséhez is” – hangsúlyozták a válaszban, amely szerint a kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta energiaválságban, az elszálló energiaárak mellett is mindent megtesz Magyarország ellátásbiztonságának megőrzéséért és a lakossági energiaárak alacsonyan tartásáért. 

Ugyanakkor az állami támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években soha nem látott mértékben növekedett a hazai hasznosítása, ezért a villamosenergia-hálózat gyorsabb ütemű fejlesztése vált szükségessé.

A hazai beépített napelemes kapacitások 2022 végére meghaladták a 4000 megawattot. A 2030-ra kitűzött 6000 megawattos vállalás így jóval korábban, akár már néhány éven belül teljesülhet. A tiszta, de időjárásfüggő megújuló energiaforrás szélesebb körű használatához javítani kell a villamosenergia-hálózat rugalmasságát, lehetővé kell tenni a helyben megtermelt áram hatékonyabb elosztását.

Még háromezer megawattnyi napelem telepítői készülődhetnek 

A kormány az e célt szolgáló beruházásokat uniós társfinanszírozást igénybe véve 163 milliárd forint támogatással ösztönzi. A projekteket az elosztó társaságok és a nagyfeszültségű hálózatot üzemeltető Mavir valósíthatja meg. Az újabb 3000 megawattnyi napenergia-kapacitás rendszerbe kapcsolhatóságát szolgáló fejlesztéseket – azok mielőbbi megvalósítása érdekében – hazai forrásból előfinanszírozza a kormány.

A válaszban említett fejlesztések indításáról a Világgazdaság rendre hírt adott. Az MVM csoport két hálózati társasága például tavaly október végén jelentette be, hogy együtt több mint 70 milliárd forintos beruházást indítanak, amelyeknek köszönhetően 2026 tavaszáig az MVM Démász legalább 456, az MVM ÉMÁSZ legalább 238 megawattal több új naperőművi termelőkapacitást tud a hálózatába fogadni. 

Novemberben már arról számolhattunk be, hogy a lapunknak válaszoló elosztócégek együtt közel 240 milliárd forintot szánnak az előbbi célra. Az akkori állapot szerint (a két említett, MVM-cég mellett)  az E.ON Hungária csoport három elosztó cégén 142 milliárd, az Opus Titászén pedig 26,6 milliárd forint értékben indultak, illetve indulnak olyan fejlesztések, amelyekre jórészt azért van szükség, hogy a jelenleginél sokkal több napelemet lehessen a hálózatukra kapcsolni. Az E.ON a napokban újabbat lépett: közölte, hogy egy három éven át tartó, 74 milliárd forintba kerülő hálózatfejlesztési programot indít.