Több mint 70 milliárd forintos fejlesztések zajlanak az MVM csoporthoz tartozó MVM Démász Áramhálózati Kft. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. hálózatán. A beruházás az és a magyar kormány Helyreállítási és ellenálló képességi eszközének 50 százalékos támogatásával valósul meg. A projektek keretében az MVM Démász Áramhálózati Kft. által irányított konzorcium 23,266 milliárd, az MVM Émász Áramhálózati Kft. által irányított konzorcium 12,151 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesül.

20210421 Bujfotó: Sipeki Péter SP Kelet-MagyarországNagyfeszültségű állomás épül Buj határában. 20210421 Buj
fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország Nagyfeszültségű állomás épül Buj határában.
Fotó: Sipeki Péter / Kelet-Magyarország

Az erről hírt közlemény idézi Czepek Gábort, az MVM csoport elnök-vezérigazgatóját, aki kiemelte, hogy a társaság meghatározó szereplője a magyar energiarendszernek, sikeres és versenyképes tevékenységével fontos szerepet vállal az ország energiastratégiai céljainak megvalósításában.

 

Tiszta megoldásokra építő energia- és infrastruktúra-szolgáltatóként elkötelezetten támogatjuk a megújuló energiaforrások elterjedését, a hatékony hálózati integrációhoz pedig el kell végeznünk az infrastruktúra fejlesztését. Ezért üdvözöljük az RRF projekt keretében kapott támogatást, mert ezzel a jövő energiahálózatát építhetjük ki, energetikai vállalatként pedig elkötelezettnek kell lennünk a jövő nemzedékek iránt, biztosítva a mindig elérhető energiát.

 

A fejlesztések azért szükségesek, mert az elmúlt években jelentősen megnőtt Európában és Magyarországon is az időjárástól függő megújuló alapú villamosenergia-termelés, amely hazánkban elsősorban a napelemrendszerek termelését jelenti. A hálózatra kapcsolt naperőművek számának és teljesítőképességének növekedése szükségessé teszi a villamosenergia-értéklánc többi elemének egyidejű és összehangolt fejlesztését.

A pénz fele támogatásból, fele saját zsebből érkezne

A beruházások a Széchenyi Terv Plusz keretében a kormány támogatásával meghirdetett, az Európai Unió Helyreállítási és ellenálló képességi eszközének (RRF) több mint 35 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával valósulnak meg ,az RRF – 6.1.1-21 – Rugalmas és biztonságos villamosenergia-hálózat biztosítása az időjárásfüggő megújuló energiaforrások integrálása érdekében a villamosenergia-elosztók területén konstrukció keretében. 

A támogatás a tervezett beruházások 50 százaléka, a fennmaradó további 35 milliárd forintos finanszírozást a két elosztóhálózati társaság biztosítja.

A projekteket az MVM Démász Áramhálózati Kft. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft.-vel konzorciumban valósítja meg.

Négy év múlva tömegével fogadhatja az MVM az új napelemeket

A beruházások keretében 132/22 kV-os alállomás-fejlesztésekre és -létesítésekre kerül sor Jászfényszaru, Gyöngyöshalász, Hatvan, Jászberény, Mezőkövesd, Miskolc, Szeged-Fehértó, Soltvadkert területén, nagyfeszültségű (NAF) hálózatfejlesztések és létesítések lesznek a Lőrinci–Nagykáta, Nagykáta–Jászberény, Lőrinci–Nagybátony, Felsőzsolca–Encs, Gödöllő–Hatvan, Gödöllő–Lőrinci, Hatvan–Lőrinci, Csongrád–Szentes közötti NAF-hálózati szakaszokon. Lesznek közép-, kisfeszültségű hálózati, valamint digitális fejlesztések is a két elosztóhálózat területén.

Mindezek eredményeként 2026 tavaszáig az MVM Démász Áramhálózati Kft. területén legalább 456, az MVM Émász Áramhálózati Kft. területén pedig legalább 238 megawattal nő a hálózatba fogadható új naperőművi termelőkapacitások volumene.

 A projektek ily módon hozzájárulnak a Nemzeti Energia és Klíma Tervben, a Helyreállítási és Ellenálló képességi Tervben, a Nemzeti Energiastratégiában, valamint az új Nemzeti és Energia- és Klímatervben foglalt energiapolitikai és klímapolitikai célok eléréséhez – szögezi le a közlemény.

A kormány kiemelten kezeli a hálózati fejlesztéseket

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára egyebek között elmondta, hogy a kormány a megújuló energiaforrások támogatásával tovább kívánja erősíteni a hazai háztartások energiabiztonságát és a 2050-re vállalt klímasemlegesség eléréséhez szükséges beruházásokat, továbbá kiemelten kezeli az ugrásszerűen megnövekedett napenergiaigények miatt a villamosenergia-hálózat fejlesztését is. 

Az MTI tudósítása szerint azt is ismertette, hogy a kormány a villamosenergia-hálózat fejlesztésére, rugalmasabbá tételére 103 milliárd forintot fordít, ami 50 százalékos támogatási intenzitást jelent a cégeknek. 

Ezt a programot eredetileg a helyreállítási alap uniós forrásaiból akarták finanszírozni, de mivel elhúzódnak a tárgyalások Brüsszellel, a kormány úgy döntött, hogy ezt előfinanszírozza. A 103 milliárd forintból részesül az átviteli elosztó társaság, a Mavir Zrt., és a kisebb elosztó társaságok is. 

 

 

Napelem: megjelent a kormány várva várt rendelete a betáplálásról – kiderültek a részletek

Érdemes észben tartani, hogy a vízválasztó határidő október 31. Akik addig benyújtják az igényüket, vagy már most is élnek a betáplálás lehetőségével, azokra nem vonatkozik a szigorítás. Utána viszont csak közvetlenül lehet felhasználni a megtermelt energiát. A felfüggesztés megszüntetésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tesz majd javaslatot.