Három sikeres sekélygázfúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a Mol az elmúlt két hónapban, kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon. A három új kút akár 20 ezer átlagos családi ház gázigényét tudja kielégíteni néhány évig. Az olajtársaság 2019-ben indította útjára sekélygázprogramját: az új technológiával a földfelszínhez közelebb eső, jellemzően kis méretű mezőket célozza meg. Az elmúlt években 18 fúrásból 16 hozott sikert, a vállalat évi 1,4 milliárd köbméter magyarországi gáztermelésének jelenleg nagyjából 5 százalékát adja a sekélygáz.

20221129 Algyő Algyői kőolaj- és földgázmező   Algyő kutatási terület  MOL  Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaságolajkitermelés  földgázkitermeléstFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 20221129 Algyő 
Algyői kőolaj- és földgázmező   Algyő kutatási terület  MOL  Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság
olajkitermelés  földgázkitermelést

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az új találatokat a modern szeizmikus mérések speciális kiértékelése tette lehetővé, amelynek segítségével pontosabb képet kapnak a kutatási szakemberek arról, hogy hol van nagy eséllyel gáz a föld mélyén. 

A fúrásokkal megcélzott gáztelepek a szokványosnál sekélyebb mélységben, általában 1500-2000 méter közelében találhatók, a program innen kapta a nevét. 

A Magyarországon meglévő fejlett gázvezeték-infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a megtalált telepeket nagyon rövid idő, átlagosan öt-hat hónap alatt termelésbe állítsák, és a termelt földgáz eljuthasson a lakossághoz és az ipari fogyasztókhoz. Az eddig termelésbe állított sekélygázkutak körülbelül 30-40 ezer átlagos családi ház földgázigényét tudják biztosítani, ez a szám az új kutak termelésbe állításával hamarosan eléri az 50 ezret.  

A három új kút akár napi 750 hordóegyenértékkel járulhat hozzá a Mol napi mintegy 32 ezer hordó-egyenértékes magyarországi gáz- és olajtermelésének szinten tartásához, ez évente körülbelül 44 millió köbméter gázt jelent. A kelet-magyarországi sekélygázkutak nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kimerülőben levő mezőink termelésének természetes csökkenését ellensúlyozni tudjuk. A programban az egyik legnagyobb lehetőség, hogy más kutatási projektekhez viszonyítva alacsony kockázattal, jól tervezhetően, jó megbízhatósággal járulhat hozzá a hazai szénhidrogén-termelés csökkenésének mérsékléséhez

mondta Homonnay Ádám, a Mol Magyarország kutatás-termelési igazgatója.