Kitörő örömmel fogadta az EU energiaügyi biztosa azt a tervezetet, amely ellehetetlenítené az orosz LNG importját az unióba – írja Reuters. Mint Kadri Simson biztos szombaton fogalmazott: bár a döntésnek egyelőre nincs jogalapja, ugyanakkor fontos és határozott lépés a tiltás irányába. 

Lngc,"christophe,De,Margerie",At,Anchor.,Murmansk LNGC "Christophe De Margerie" at anchor. Murmansk
Fotó: Koptyaev Igor / Shutterstock

Az európai energiaügyi miniszterek pénteken megállapodtak abban, hogy jogi megoldást keresnek arra, hogy lehetetlenné tegyék az orosz és fehérorosz cégek számára az LNG-szállításokat. Mindez úgy történne, hogy a tagállamok maguk tilthatnák meg az oroszok számára, hogy kapacitásokat köthessenek le az LNG-kikötőkben. 

Az európai országok tavaly rekordmennyiségű orosz LNG-t vásároltak, a 2016 milliárd köbméterhez képest, 22 milliárd köbmétert. 

Litvánia energiaügyi minisztere azzal érvelt a tiltás mellett, hogy az EU egyes tagországai nagy erőfeszítéseket tettek azért, hogy kiépítsék az LNG-terminálokat, éppen annak érdekében, hogy leszakadjanak az orosz energiaforrásokról. Ehhez képest az orosz LNG-szállítások felfutásával tulajdonképpen ugyanabba a pénztárba fizet be az EU, amelyből a háborút finanszírozzák. Nehezíti az ügymenetet, hogy a tiltáshoz törvénymodósításra lesz szükség, amire  az EU összes tagélamának rá kell majd bólintani. 

Az intézkedés törvényre emeléséig Kadri Simson arra buzdítja az európai vállalatokat, hogy ne kössenek üzletet az orosz LNG-t exportáló cégekkel. Kérdés azonban, hogy pusztán a kérés eléri-e célját, hiszen az orosz LNG-re nincs uniós embargó, az pusztán a tengeren szállított kőolajra vonatkozik. 

Oroszország hét év alatt megtriplázná az LNG-exportot

Újabb gázmezőkről engedélyezi az orosz kormány a cseppfolyósított gáz exportját, hogy ezen a téren is globálisan fontos szereplő legyen.