Oroszország a következő hét évben évi 100 millió tonnára tudja növelni cseppfolyósított földgáz (LNG) termelését azáltal, hogy bővíti az annak exportjára engedélyezett gázmezők listáját, jelentette be csütörtökön Mihail Misusztyin miniszterelnök.

RUSSIA-ENERGY-SAKHALIN-GAS-LNG
A liquefied natural gas (LNG) tanker sits near an LNG plant on Sakhalin island outside the town Korsakov on February 16, 2009. Russia on February 18 is set to begin production of liquefied natural gas on Sakhalin Island, greatly increasing its role as an energy exporter in the Asia-Pacific region. AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
A szahalini projektből tavaly 11 százalékkal nőtt a kivitel.
Fotó: Natalia Kolesnikova


Oroszország azt tervezi, hogy 2035-re 20 százalékos részesedést ér el a globális LNG-piacon, éves termelését pedig a jelenlegi több mint 30 millió tonnáról 120-140 millióra bővíti.
Tavaly a teljes orosz LNG-export 8,6 százalékkal, mintegy 33 millió tonnára nőtt, ami 45 milliárd köbméter, emlékeztetett a bejelentésről beszámolva a Reuters. A Refinitive Eikon adatai szerint ennek a mennyiségnek több mint a felét Európába szállították.
A legnagyobb orosz LNG-kitermelő, a Novatek 20,8 millió tonna cseppfolyósított gázt indított útnak a jamali egységéből és 700 ezret a balti-tengeri Viszotszk kikötőjéből. A Gazprom vezette Szahalin–2 projektből a korábbinál 11 százalékkal több, 11,2 millió tonnát exportáltak tavaly.

LNG plant in Russia
Photo taken on Dec. 9, 2017, shows liquefied natural gas facilities operated by Russian natural gas producer Novatek in Sabetta, Russia. (Kyodo)==Kyodo(Photo by Kyodo News Stills via Getty Images)
Újabb gázmezőkről ad exportengedélyt a kormány.
Fotó: Kyodo News / Getty Images


Tengeri LNG-szállításra csak kevés orosz cégnek van engedélye a kormánytól, közülük a Novatek és a Gazprom a legnagyobb. A gázmezőket is engedélyeztetni kell a további LNG-exporthoz. Misusztyin a televízióban közvetített kormányülésen elmondta: a kabinet azt javasolta, hogy a kelet-szibériai Krasznojarszk régióban és az északi-sarkvidéki Jamal-Nyenyec régióban található gázmezők közül néhányat vegyenek fel erre a listára.
 

A döntés lehetővé teszi, hogy jelentősen növeljük az exportot, és általában véve megerősítsük Oroszország pozícióját az ilyen környezetbarát üzemanyagok globális piacán

 – hangsúlyozta a miniszterelnök.